Zuivere koffie drink je zo

Zuivere koffie drink je zo

augustus 10, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Voordat de koffie in je kopje wordt geschonken en jij ervan kunt genieten gaat koffie door en hele hoop processen en handen. In al die stappen kunnen duurzame en minder duurzame keuzes gemaakt worden. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, daarom geven we je graag wat meer informatie over het drinken van zuivere koffie.

Koffiebonen kiezen

Omdat koffie door veel processen gaat en wij het altijd moeten importeren hier in Nederland, zijn er veel momenten waar uitstoot kan ontstaand. Kwaliteit koffiebonen komen van merken of boeren die proberen op zoveel mogelijk tot al deze momenten de duurzaamste keuze te maken. Een voorbeeld hiervan is single farm specialty coffee. Dit soort koffie komt van boer tot kopje koffie van één oorsprong, waardoor je het hele proces heel duidelijk in kaart kunt brengen en kunt verzekeren dat dit op een zuivere manier wordt gedaan. Daarnaast moet specialty koffie minstens 80 punten krijgen op de kwaliteitsschaal van de SCA (specialty coffee association). Bij koffie bestellen is dit dus iets om op te letten.

Zwart? Melk? Suiker?

Er wordt steeds meer gesproken over de duurzaamheid van zuivelproducten. Of eigenlijk over hoe niet duurzaam zuivelproducten zijn. Daar hoort melk ook bij. Dit gaat over het hele proces van het opvoeden en voeren van de melkkoeien tot het gebruik van water bij het verbouwen van het voedsel voor de melkkoeien. Dit is een heel complex verhaal waar we niet al te diep op in gaan, behalve dat zwarte koffie eigenlijk het meest duurzaam is. Als je toch graag melk in de koffie drinkt, kies je het best voor een plantaardige variant. Ook voor suiker zijn er duurzame varianten.

De impact van koffie

Zoals eerder benoemd moet alle koffie in Nederland worden geïmporteerd. Dat vervoer brengt al veel CO2 met zich mee. Door (normale) melk toe te voegen aan je koffie voeg je hier al gauw vier keer zoveel CO2 aan toe! Daarnaast wordt er veel gesproken over de omstandigheden waaronder de boeren moeten werken. Allemaal zaken om op te letten bij het samenstellen van je kopje koffie.