Zo wordt een glutenvrije cake bakken makkelijker dan ooit

Zo wordt een glutenvrije cake bakken makkelijker dan ooit

november 15, 2022 0 Door Roosje Broekkotte

Steeds vaker hoor je over mensen die glutenvrij eten. Dit omdat zij last hebben van glutensensitiviteit of coeliakie (een overgevoeligheid voor eiwit gluten), of omdat zij hier om persoonlijke redenen voor kiezen. Het volgen van een glutenvrij dieet wordt steeds populairder en gelukkig ook een stuk makkelijker. Nu vraag jij je nu natuurlijk af: wat zet ik als ik mijn verjaardag dit weekend vier op tafel? Hoe kom ik aan glutenvrije koekjes of glutenvrij gebak?

Zelf makkelijk bakken

Het serveren van een zelfgebakken chocoladecake is natuurlijk het allerleukste wat er is. Je ziet jouw gasten genieten van het gebak waar jij zo je best op gedaan hebt. Maar als je nog nooit een glutenvrije cake gebakken hebt, kun je hier een beetje tegenop zien. Is dit niet moeilijker dan een “normale” cake? Kan er niet veel te veel mis gaan? Het goede nieuws is dat dit absoluut niet het geval is. Door de glutenvrije bakmixen die je tegenwoordig bij speciaalzaken kunt kopen, is het bakken van cake, koekjes, brood en zelfs pizza makkelijker dan ooit.

De glutenvrije cakemix

Om zelf een glutenvrije chocolade cake te bakken, heb je een glutenvrije cake mix nodig. In de mix van Orgran, die je kunt kopen bij glutenvrije webshop Glutenvrij Le Poole, zitten al cacao, vanille extract en rijsmiddelen. Hier hoef je dus zelf niet meer aan te denken. In principe voeg je alleen water toe. Wil je de cake wat extra’s geven, dan kun je de volgende ingrediënten toevoegen:

Zelf voeg je toe:

  • 225 g (evt. plantaardige) stevige yoghurt of kwark;
  • 60 g ahornsiroop;
  • 50 g appelmoes;
  • 60 g grof gehakte pure chocolade (of chocolade druppels);
  • 30 g (evt. plantaardige) boter.

Verder kun je er voor kiezen om je cake net iets extra’s te geven met een topping van gesmolten chocolade en 30 gram verpletterde walnoten.

De cake bakken

Je hebt de over al voorverwarmd op 170°C en je cakevorm bekleed met bakpapier. Nu is het alleen nog een kwestie van de ingrediënten samenvoegen. Kies je voor de eenvoudige combinatie van de mix en water, dan is dit al snel gedaan. Heb jij tijd en zin in een extra lekkere traktatie, dan meng je in een grote kom je de cakemix met de appelmoes, waarna je de yoghurt en ahornsiroop toevoegt. Dit alles spatel je door elkaar tot je een glad geheel over houdt. Nu smelt je de boter en voeg je dit samen met de chocolade bij je beslag. Tot slot wacht je 45 minuten terwijl de oven zijn werk doet. Misschien is dit een goed moment om even de keuken op te ruimen. Is je cake klaar, dan is het belangrijk hem even te laten afkoelen. Toch is het lekker om de cake te eten als de chocola nog smeuïg en een beetje warm is. Smullen maar!