Welke wijn haal je in huis voor een BBQ?

Welke wijn haal je in huis voor een BBQ?

mei 23, 2022 0 Door Roosje Broekkotte

Zodra het zonnetje na een lange winter weer een beetje begint te schijnen, begint het bij veel mensen te kriebelen. Peinzend kijken ze naar de lucht. Op de voet volgen zij de weerberichten. Wordt er neerslag verwacht? Hoe warm wordt het? Hoe laat gaat de zon onder? Zijn alle voortekenen gunstig, blijft het droog en zonnig en tot zeker een uurtje of zeven wel boven de 15 tot 20 graden, minimaal, dan komt menigeen tot dezelfde conclusie: dit is het perfecte moment om de eerste BBQ van het seizoen te starten. En we weten allemaal dat er nog vele zullen volgen!

Nederlanders en hun BBQ

Het duurde een tijdje totdat de echte BBQ-cultuur Nederland veroverde. Ja, we gebruiken de BBQ al jaren, maar vaak ging het om vrij simpele exemplaren, waarop we onze worstjes en hamburgers probeerden te garen zonder ze te laten verbranden. Vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want de BBQ perfect op temperatuur laten komen zonder deze te kunnen meten, dat is een hele kunst.

Barbecueën bleef voor velen iets dat vooral op vakanties gebeurde. Lekker makkelijk op de camping, bijvoorbeeld, en misschien zo heel af en toe eens in een zonnig weekend thuis. De afgelopen jaren is hier echter in rap tempo verandering in gekomen. We gebruiken de BBQ meer en meer, zeker nu we steeds vaker voor een geavanceerd model kiezen. Nog steeds vooral tijdens zomerse dagen, lekker met zijn allen in de tuin, maar zeker wanneer je in het bezit bent van een ruim afdak kan de BBQ ook buiten het seizoen prima dienen om het vlees op te bereiden.

Wat drink je bij een BBQ?


Nu we de BBQ steeds meer als een volwaardig instrument om bijzondere maaltijden mee te bereiden zijn gaan zien, komt ook de aankleding een beetje meer uit de verf. We halen niet meer alleen stokbrood en aardappelsalade in huis, maar ook goede wijn. Een echt goede spaanse rode wijn kan bijvoorbeeld de smaken van het vlees nog beter doen uitkomen, en ervoor zorgen dat de maaltijd nog meer een feestje wordt.

De combinatie rode wijn BBQ klinkt als een logische, en dat is het ook. We weten tenslotte dat vooral rode wijn goed past bij vlees, en dat is toch vooral wat we graag op de BBQ leggen. Maar er zijn natuurlijk meer wijnen die goed bij de BBQ passen. Bereid je graag vis erop, dan kan een witte wijn zelfs een betere keuze zijn. En ook als je je gasten voor de maaltijd graag welkom heet met een wijntje, is op een zomerse dag wit vaak wat meer in trek. Ga vooral op je eigen gevoel af, of laat je adviseren op basis van het vlees dat je in huis hebt gehaald. De juiste wijn maakt je BBQ extra lekker, dat zal je snel merken.