Welke voedingsmiddelen helpen bij revalidatie na een ongeluk?

Welke voedingsmiddelen helpen bij revalidatie na een ongeluk?

augustus 22, 2022 0 Door Roosje Broekkotte

Een gezonde levensstijl is voor iedereen goed. Dagelijks bewegen, anderhalve liter water per dag drinken en gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk om gezond te blijven. Helaas eten veel mensen veel te veel, te zout en te vet en krijgen wij niet de juiste of niet genoeg voedingsmiddelen binnen.

Het is ook niet voor niks dat er steeds meer mensen in Nederland zijn met overgewicht en zelfs morbide obesitas! De voorlichting van de overheid verbetert het voedingspatroon van veel mensen niet en is dus niet voldoende. Veel mensen kiezen nog altijd voor kant en klare maaltijden of eten te veel ongezonde producten als chips en fastfood.

Gezonde voeding is belangrijk voor een gezonde levensstijl maar speelt ook een cruciale rol bij de genezing  van ziektes en herstel, bijvoorbeeld bij letsel door een bedrijfsongeval, een hondenbeet of een auto ongeluk. Onze letselschade advocaat in Groningen legt het u hieronder uit.

Het belang van goede voeding bij revalidatie

Goede en gezonde voeding is niet goedkoop en al helemaal niet als je er op bent aangewezen. Daarom is het verstandig om bij letsel door toedoen van een ander een letselschade claim in te dienen. Een letselschade advocaat in Den Bosch of elders kan u hierbij helpen.

Energie en eiwitten

Als gevolg van een ongeluk verlies je spieren en energie. Het is dan belangrijk om weer spierkracht op te bouwen en ook om het energieniveau te verhogen. Met ander woorden is energierijke voeding en eiwitrijke voeding van groot belang. Na letsel door een ongeluk maar ook bij ziekte is de spiermassa afgenomen en dit zal hersteld moeten worden. Daarnaast vergt de revalidatie na een ongeluk of ziekte ook veel energie. Energie (calorieën) is de brandstof van het lichaam en dit is nodig om het lichaam in werking te brengen en te houden. 

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstof van uw lichaam en helpen bij de opbouw en het herstel na letsel of ziekte. Omdat uw spierkracht voor een groot deel verloren is gegaan of omdat u zelfs ondervoed bent geraakt, is er meer eiwit nodig dan een gezond mens nodig heeft. Eiwit helpt overigens niet alleen bij spieropbouw, maar ook bij het helen van wonden en het opbouwen en behouden van organen en bloed. 

Het is niet verstandig zonder begeleiding te revalideren. Dit is het werk voor een revalidatiearts. Dez kan bepalen hoeveel eiwit u nodig heeft bij letsel door een aanrijding of bedrijfsongeval

In welke voedingstoffen zit veel eiwit?

Eiwitten zijn onderdeel van diverse voedingsmiddelen. Hierbij kan een onderscheid gemaakt worden in:

– Dierlijke eiwitten

– Plantaardige eiwitten

Bij dierlijke eiwitten kan gedacht worden aan vlees, met name in kip en rundvlees zit veel eiwit. Maar ook in kwark, yoghurt en andere zuivelproducten zitten meer eiwitten dan in de meeste andere voedingsmiddelen. Eiwitrijke voeding kan helpen bij de opbouw van spieren.

Plantaardige eiwitten zitten vooral in noten en pinda’s alsmede in sommige zaden. Cashewnoten en pinda’s bevatten veel eiwit en zijn ook nog eens energierijk!

Voeding is dus een belangrijke factor bij de revalidatie na een ongeluk.