Welke levensmiddelen neem jij mee op vakantie?

Welke levensmiddelen neem jij mee op vakantie?

oktober 11, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Wij Nederlanders staan bekend om ons spreekwoord ‘wat de boer niet kent, dat eet-ie niet’. Nu is dit een beetje achterhaald. We durven steeds meer aan, als het om eten en drinken gaat. Jongere generaties zijn zelfs steeds vaker opgegroeid zonder de oh zo bekende ‘aardappels, groente, vlees’ traditie, en koken met grote regelmaat gerechten die hun oorsprong niet in ons eigen land hebben. Toch zijn er heel wat mensen die als zij op vakantie gaan minimaal 1 levensmiddel van thuis meenemen. Doe jij dat ook? En wat neem je dan mee?

Dat moeten Nederlanders zijn!

Zie je ergens op een camping in Frankrijk een Senseo machine op een tafeltje staan, met twee intens tevreden mensen ernaast die rustig hun kopje koffie zitten te drinken, puzzelboekjes in de aanslag? Dan weet je het vaak al zeker. Dat moeten Nederlanders zijn. Menig Nederlander pakt zijn koffiepads in als de vakantie eraan komt, en zeker als er met een caravan wordt gereisd gaat ook de eigen Senseo machine mee. Dan weet je in ieder geval zeker dat de koffie net zo smaakt als thuis, een geruststellende gedachte.

Je kunt erom lachen, maar eigenlijk is het zo gek nog niet. Als je erg gehecht bent aan een product van thuis, en je hebt de mogelijkheid om het mee te nemen als je op vakantie gaat, waarom zou je het dan niet doen? Als jij daardoor een fijnere vakantie hebt, is het zelfs alleen maar aan te raden om het in te pakken. Jouw vakantie, jouw feestje, en het is vooral de bedoeling dat je ervan kunt genieten.

Nog meer van dat soort producten

Naast koffie zijn er nog meer van die typische producten die we als Nederlanders regelmatig meenemen op vakantie. Hagelslag bijvoorbeeld, is ook een hele bekende. Of pindakaas of chocopasta, als dat als zoet beleg meer je voorkeur heeft. Zeker wanneer je met de auto op vakantie gaat is het een kleine moeite om je favoriete broodbeleg mee te nemen, toch?

Ook kaas gaat regelmatig mee, we hebben een reputatie hoog te houden en vinden de buitenlandse kaasjes vaak net wat te pittig voor op brood. Of wat dacht je van drop? Zie je ergens iemand met een zakje drop in de hand, dan weet je zeker dat het een landgenoot is.

Ga je met de auto op vakantie, dan is het vaak gemakkelijk om dit soort producten mee te nemen. Met het vliegtuig wordt het al wat lastiger, en zeker als je wat verder reist is het ook lang niet altijd toegestaan om levensmiddelen mee te nemen. Zeker kaas staat niet zelden op verboden lijstjes. Let hier dus wel goed op voor je je koffer vol stopt met lekkers; het zou zonde zijn als je het bij de douane weer in moet leveren, of zelfs tegen een boete oploopt.