We zijn weer aan het hamsteren geslagen

We zijn weer aan het hamsteren geslagen

augustus 31, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Het fenomeen hamsteren is sinds de uitbraak van corona weer een beladen item geworden in Nederland. Huishoudens die de winkelwagens volgooien met boodschappen die ze op dat moment eigenlijk niet nodig hebben omdat ze bang zijn dat de producten straks niet meer te verkrijgen zijn. Voor sommige producten is het niet zo erg om een voorraad te hebben. Denk aan shampoo, wasmiddel en toiletpapier. Maar veel producten die je in de supermarkt koopt, kunnen bederven. De diepvriezers thuis werden helemaal volgepropt om er daarna achter te komen dat we met z’n allen toch behoorlijk doorgeslagen zijn.

De minister-president, Mark Rutte, en de minister van volksgezondheid, Hugo de Jonge, hebben er tijdens alle persconferenties op benadrukt dat hamsteren absoluut niet nodig is en dat mensen verstandiger boodschappen moeten doen. Helaas is hier weinig gehoor aan gegeven en zijn de hamsteraars gewoon lekker doorgegaan met hamsteren. Dit heeft toch een aantal vervelende gevolgen.

  • Lege schappen
    Door het hamstergedrag waren een hoop producten juist wel uitverkocht. Wat moet iemand nu met 300 rollen toiletpapier thuis. Maar bij het ene huishouden stonden de rollen tegen het plafond opgestapeld, het andere huishouden kon geen wc rollen meer kopen omdat de schappen leeggeroofd zijn.
  • Veel voedselverspilling
    Doordat we veel te veel eten ingekocht hebben wat we niet opgegeten krijgen en ook geen plek voor hebben in de diepvriezers, is er een hoop eten weggegooid. Dit is natuurlijk enorm zonde. We weten hoeveel honger er is op de wereld, maar ook in Nederland zijn er veel gezinnen die gebruik maken van de diensten van de voedselbank. Ook de voorraden daar werden door het hamsteren minder, terwijl de hamsteraars de producten in de vuilnisbak deponeerde.
  • Geldnood
    Er zijn ook gezinnen in geldnood gekomen door het hamstergedrag. Mensen die geen heel ruim inkomen hebben maart wel aan het hamsteren geslagen zijn, hebben problemen met het betalen van de vaste lasten zoals de hypotheek, energierekening etc.

Het hamsteren slaat dus helemaal nergens op. Een oproep aan alle mensen om de hersenen te gebruiken in moeilijke periodes en verstandig om te gaan met voedingsmiddelen.