We letten steeds meer op de kwaliteit van ons vlees

We letten steeds meer op de kwaliteit van ons vlees

december 11, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Steeds meer mensen letten op dat ze wat minder vlees eten. We zijn ons er meer en meer van bewust dat veel vlees eten niet duurzaam is, en kiezen eens wat vaker voor een dagje zonder vlees, of voor wat minder grote hoeveelheden. Iets wat daarmee samenhangt, is dat steeds meer mensen zich actief verdiepen in wat nu eigenlijk écht goed vlees is. Want op de momenten waarop er vlees wordt gegeten, mag dat best wat kosten, en van goede kwaliteit zijn.

Aardappels, groente, vlees was de standaard

Nederlanders zijn jarenlang niet zo creatief geweest als het ging om hun avondeten. Bijna alle volwassenen van nu zijn opgegroeid met een duidelijk overzicht op hun bord: er was een stuk vlees, er waren aardappels en er was groente. Welke soorten, dat kon variëren, maar heel veel afwisseling was er doorgaans niet. De gehaktbal, het karbonaadje, speklapjes of kipfilet; ze kwamen bijna iedere week wel voorbij. Ook op het gebied van groente waren in de meeste gezinnen maar een paar opties. Doperwtjes, boontjes, bloemkool, rode kool; ach, we kennen het allemaal nog wel.

Langzaam maar zeker is hier meer afwisseling in ontstaan. In steeds meer gezinnen ontstonden dagen waarop er werd afgeweken van deze standaard. Er werd eens vis geserveerd, maar langzaam maar zeker deed ook de pasta zijn intrede, net als de nasi. Ook dit ging meestal op een vaste manier, veel behoefte aan experimenteren of afwisselen was er niet, maar het was een flinke stap vooruit. Een stap die in de afgelopen jaren een stuk groter is geworden, nu de jongere generaties meer en meer afstand doen van de maaltijden die zij van hun ouders gewend zijn. Zij maken zelf hun gerechten, proberen dingen uit en kiezen meer en meer voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zeker als het om vlees gaat.

Het moet wel goed zijn

We zijn in de afgelopen jaren minder vlees gaan eten, en ons steeds meer bewust geworden waar het lapje op ons bord vandaan komt. We eten nog wel steeds vlees hoor, en flink ook, maar veel mensen kiezen ervoor om één of meerdere dagen in de week geen vlees te nemen, en op de andere dagen meer op de kwaliteit te letten.

We laten het vlees in de supermarkt, zeker als we eens flink uitpakken qua koken, steeds vaker links liggen, en kiezen weer meer voor de slager. Die kan zich ook best online bevinden, in plaats van om de hoek, want ook vlees online bestellen is de normaalste zaak van de wereld geworden. Zo krijgen we de keuze uit steeds meer aanbod, steeds meer vlees dat je bij de supermarkt niet snel zal vinden. Gourmet vlees waarvan je echt kunt genieten. Een biefstuk om je vingers bij af te likken. Een rollade waar lang over nagepraat wordt. Als we vlees bereiden, dan willen we er vooral van genieten, en het niet als het verplichte onderdeel van de aardappels, groente, vlees-maaltijd zien.