Wat zit er eigenlijk in vega bitterballen?

Wat zit er eigenlijk in vega bitterballen?

november 5, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Met name in supermarkten, maar ook in cafetaria’s en restaurants, is de laatste jaren het aanbod aan vleesvervangers sterk toegenomen. Het groeiende aanbod aan vegetarische snacks past helemaal bij die ontwikkeling, die met het oog op het milieu en (het voorkomen van) dierenleed zeker welkom is. Zo is de aanwezigheid van vega bitterballen in het assortiment van een supermarkt of een cafetaria tegenwoordig zeker geen uitzondering meer.

Doorgaans mag je ervan uitgaan dat de betere producenten van snacks pas vegetarische bitterballen aan het assortiment toevoegen wanneer deze bitterballen ook echt kunnen wedijveren met de meer traditionele rundvleesbitterbal. Meestal probeert men hierbij de smaak en de textuur zo veel mogelijk te laten lijken op de bitterbal met een vulling van ragout van rundvlees. Op welke manier men dit bijvoorbeeld voor elkaar krijgt, en wat er dus eigenlijk in vega bitterballen zit, lees je in de volgende alinea. Vervolgens verstrekken we je nog enige tips omtrent het zelf bereiden van een portie vega bitterballen.

De ingrediënten van een vegetarische bitterbal van hoge kwaliteit

Wanneer je te maken hebt met een vega bitterbal die moet lijken op de smaak en de ‘bite’ van een rundvleesbitterbal, dan kun je erop rekenen dat de vulling bestaat uit gesmoorde groenten, aangevuld met onder meer vegetarische bouillonpoeder en extracten van champignons. Samen met precies de juiste kruiden en andere toevoegingen (waaronder smaakversterkers, zout, aroma’s en verdikkingsmiddelen) wordt gezorgd voor een vulling die qua textuur en smaak extreem veel weg heeft van rundvleesragout. Uiteraard zit om deze vulling een relatief dikke gepaneerde korst.

Overigens bestaan er meer soorten vegetarische bitterballen dan we tot nu toe hier beschreven. Zo zijn er tegenwoordig ook kwalitatief uitstekende bitterballen met een kaasvulling (bijvoorbeeld van Old Amsterdam kaas) te verkrijgen.

Hoe kun je vega bitterballen het best bereiden?

Als je hebt besloten in een supermarkt een zakje vega bitterballen te kopen om deze thuis te bereiden, dan is het verstandig je bereidingswijze al voor de aanschaf te bepalen. De mogelijkheden die je hierbij hebt zijn namelijk de friteuse, de airfryer en de oven. Meestal zijn bitterballen uit de supermarkt niet voor al deze drie opties geschikt. Je kunt doorgaans kiezen uit bitterballen voor de friteuse óf bitterballen die je in de oven en de airfryer kunt verhitten.

Als het even kan is het aan te raden om vega bitterballen te verkiezen die je in de airfryer of de oven kunt bereiden. Je snacks verhitten met hete lucht zorgt er namelijk voor dat het gehalte aan (verzadigde) vetten beperkt blijft en ook blijft de authentieke op deze manier zo goed mogelijk behouden. Bijkomende voordelen zijn dat ovens en airfryers je weinig extra werk opleveren qua schoonmaak en onderhoud. Dit uiteraard in tegenstelling tot wanneer je een frituurpan gebruikt.

Wel moet je er rekening mee houden dat als je je vega bitterballen door middel van hete lucht verhit, dat je dit dan iets langer moet doen dan je wellicht met de friteuse gewend was. In de airfryer is ongeveer acht minuten bij 200 graden gangbaar, in de oven rond de twaalf minuten bij 220 graden.