
Wat zijn wintertenen?
De herfst heeft zijn intrede gedaan en de dagen worden steeds kouder. Met de winter voor de deur hebben mensen ook weer steeds meer last van koude handen en voeten. Wist je dat wintertenen een echte en ook veelvoorkomende aandoening is? Het is geen ernstige aandoening maar wel een hele vervelende. Wintertenen kunnen zorgen voor pijnlijke, jeukende, rode en gezwollen tenen. Niet fijn wanneer je lekker wil wintersporten of een mooie lange wandeling in een winterwonderland wil maken.
Wat zijn wintertenen?
De medische term voor wintertenen is perniones. Het is een huidaandoening waarbij de huid extreem reageert op blootstelling aan koude temperaturen. De klachten ontstaan meestal nadat je in aanraking komt met kou. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het moment dat je vanuit een warme ruimte naar buiten loopt waar het koud is. De tenen beginnen te tintelen, te jeuken en/of pijn te doen. Ook zijn ze vaak rood en opgezwollen. Er kunnen zelfs blaren en zweertjes ontstaan. De klachten kunnen enkele uren aanhouden maar het kan ook dagen duren voordat de klachten weer overgaan.
Wat gebeurt er bij wintertenen?
Wanneer de huid met koude in aanraking komt, reageren de bloedvaten in de huid hierop. Deze bloedvaten trekken samen en zorgen er op deze manier voor dat de bloedtoevoer vermindert. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan en schade aan de huid en onderliggende weefsels.
De exacte oorzaak van wintertenen is niet bekend. Er zijn echter wel een aantal factoren bekend die kunnen bijdragen aan het ontstaan van wintertenen. Genetische aanleg en erfelijkheid zijn de belangrijkste factoren bij het ontstaan van wintertenen. Heeft bijvoorbeeld je moeder last van wintertenen dan is de kans groot dat jij het ook hebt of krijgt. Je bent gevoelig voor het ontwikkelen van wintertenen of niet. Er zijn een aantal factoren, naast de erfelijke factor, die de kans op wintertenen kunnen vergroten:
- Slechte bloedcirculatie
- Problemen met de bloedvaten
- Het hebben van een huidaandoening
Hoe kom ik van wintertenen af?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op wintertenen te verkleinen en om te doen om weer zo snel mogelijk van de klachten af te komen wanneer de wintertenen toch ontstaan.
De kans op wintertenen kun je verkleinen door:
- Je voeten zo warm mogelijk te houden
- Je voeten zo droog mogelijk te houden
- Laagjes te dragen (op deze manier blijft warmte goed behouden)
- Regelmatig te bewegen
Wanneer je onverhoopt toch last krijgt van wintertenen zijn er een paar tips die je kunt opvolgen:
- Bescherm je tenen tegen kou en vocht. Draag warme sokken en goede schoenen.
- Verwarm je tenen langzaam weer op door middel van warm water. Gebruik zeker geen heet water en laat het water zijn werk doen.
- Zorg ervoor dat je niet gaat wrijven of krabben. Dit kan de huid beschadigen en de kwaal verergeren.
Wanneer de wintertenen voor ernstige klachten zorgen dan is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. De huisarts kan je vaak al verder helpen. In ernstige gevallen kun je worden verwezen naar een dermatoloog.