Wat zijn de gezondste noten die je kunt eten?

Wat zijn de gezondste noten die je kunt eten?

mei 12, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Noten zijn een goede bron van gezonde vetten, vezels en andere heilzame voedingsstoffen. Elk type noot biedt verschillende voedingsvoordelen.

Amandelen

Als je zuivel vermijdt, zijn calciumrijke amandelen een goede keuze om ervoor te zorgen dat je genoeg van dit botopbouwende mineraal binnenkrijgt. Amandelen bevatten ook veel vitamine E, een voedingsstof die helpt om de conditie en het uiterlijk van jouw huid te verbeteren. Voor wat extra harthulp, ruil je amandelschilfers voor de hele noot – met de schil intact – omdat de schil van de amandel vol zit met hart beschermende stoffen die flavonoïden worden genoemd.

Cashewnoten

Omdat ze een goed eiwitgehalte hebben en een nuttige bron zijn van mineralen zoals ijzer en zink, zijn cashewnoten een uitstekende keuze als je een vegetarisch dieet volgt. Ze zijn ook rijk aan het mineraal magnesium, waarvan wordt gedacht dat het terugroepen en vertragen, leeftijd gerelateerd geheugenverlies, verbetert. Voeg een handvol toe aan een vegetarische wok of gebruik als notenboter op crackers of brood.

Kastanjes

Verreweg de noot met het laagste vet- en calorieëngehalte, kastanjes zijn rijk aan zetmeelrijke koolhydraten en vezels, en in hun rauwe vorm een ​​goede bron van vitamine C. Ze bevatten minder eiwitten dan andere noten, maar leveren een nuttige bijdrage van B-vitamines inclusief B6. Gemalen kastanje meel kan worden gebruikt als glutenvrij meel voor taarten en gebak, of vers en gebraden voor een smakelijk tussendoortje.

Macadamianoot

Met één van de hoogste vetgehaltes worden macadamianoten vaak gebruikt om smaak en textuur aan gerechten toe te voegen en werken ze goed in zowel hartige als zoete recepten. Hoewel ze veel vet bevatten, leveren ze goede niveaus van de gezonde enkelvoudig onverzadigde variëteit. Ze zijn een rijke bron van vezels en leveren een nuttige bijdrage aan mineralen zoals magnesium, calcium en kalium.

Pistachenoten

Omdat pistachenoten bijzonder rijk zijn aan vitamine B6, wat belangrijk is om hormonen in balans en gezond te houden, zijn ze een goede optie voor mensen met probleemperioden. Ze zijn de enige noot die redelijke hoeveelheden luteïne en ze xanthine bevatten, twee antioxidanten die een belangrijke rol spelen bij de bescherming van de ogen. Pistachenoten bevatten ook kalium en vezels – in feite heeft een portie van 30 g meer dan drie keer zoveel als het equivalentgewicht van pruimen. Noten kopen zal veel voordelen hebben voor de gezondheid van je lichaam.  Alle noten hebben verschillende voedingswaarden en bieden verschillende gezondheidsvoordelen.