Wat te doen tegen een lactose- of gluten-intolerantie?

Wat te doen tegen een lactose- of gluten-intolerantie?

mei 16, 2022 0 Door Roosje Broekkotte

Om rekening te houden met een intolerantie is al lastig genoeg, laat staan dat je een ander ook moet vragen om er rekening mee te houden. Daarnaast is het begrijpen van wat een intolerantie precies is ook een lastig begrip. Daarom zou het makkelijker zijn als er iets is, waardoor je soms even geen rekening hoeft te houden met de intolerantie. In deze blog gaan we vertellen hoe je dit kunt doen. 

Wat is een lactose intolerantie?

Lactose is een type suiker welke voornamelijk te vinden is in zuivelproducten zoals melk, kwark of roomijs. Lactose zou in de dunne darm moeten worden afgebroken in glucose en galactose. Bij een lactose intolerantie gebeurt dit niet voldoende, dit heeft te maken met een tekort aan het lactase-enzym welke de lactose moet afbreken. Daarom heet het ook een lactose intolerantie en niet een lactose allergie. Bij een lactose allergie zou een hele kleine hoeveelheid als te veel zijn, terwijl dit bij een lactose intolerantie misschien nog niet zoveel kwaad kan. 

Wat is een gluten intolerantie?

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde granen hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld: tarwe, spelt, rogge en gerst. Gluten zorgt er bij brood bijvoorbeeld voor dat een brood luchtig wordt. Bij een gluten intolerantie kan de dunne darm de gluten niet verteren. Bij het innemen van gluten bij een gluten intolerantie reageert het lichaam op de gluten, hierbij komen antistoffen vrij welke lichaamseigen cellen aanvallen. Hierdoor kun je een beschadigde dunne darm oplopen.  

Omgaan met lactose- of gluten-intolerantie

Bij het intoleran digestive experts hebben ze een middel gevonden, welke jou kan helpen bij het omgaan met een lactose intolerantie. Dit middel bestaat uit meerdere enzyme waar een tekort aan kan zijn bij een intolerantie, en zo dus ook het lactase-enzym welke lactose moet afbreken. Door het nemen van één tablet hoef je een hele dag geen zorgen te maken, over het eten of drinken van lactose. Aangezien dit middel ervoor zorgd dat de lactose nu wel volledig afgebroken kan worden. 

Het nadeel is dat dit middel alleen helpt wanneer er een tekort is, aan het enzym welke de stof moet afbreken. Dit houdt ook in dat dit middel je niet gaat helpen wanneer je een gluten intolerantie hebt. Om een gluten intolerantie ook maar tijdelijk tegen te gaan is helaas nog niets gevonden. Om goed om te kunnen gaan met een gluten intolerantie wordt geadviseerd, om een glutenvrij dieet te gaan volgen.