Wat moet je doen als je voedselallergie hebt?

Wat moet je doen als je voedselallergie hebt?

december 20, 2018 0 Door Roosje Broekkotte

Vermoed je dat je waarschijnlijk een voedselallergie hebt? Of misschien dat je kind door eentje heen gaat? Dit kun je vaak merken aan bepaalde klachten wanneer je een bepaald voedsel hebt gegeten. Een voedselallergie is soms moeilijk vast te stellen omdat de klachten ook bij vele andere ziektebeelden voor kunnen komen. Bij sommigen speelt er zelfs een niet-allergische reactie. Hieronder leggen wij jou uit aan welke symptomen je een voedselallergie kunt herkennen en wat je tijdens zo’n situatie het beste kunt doen!

 

Wat zijn voedselallergie symptomen?

Een voedselallergie kan zich verspreiden over het hele lichaam en daardoor ook op verschillende plekken in of op het lichaam bepaalde klachten geven. Dit zijn de klachten die het vaakst voorkomen:

 

Huidklachten, slijmvliezen Jeuk bij handpalmen, voetzolen en schaamstreek, roodheid, eczeem, dikke tong, dikke keel, jeuk in de mond en oren
Oogklachten Jeuk, tranen, vochtophoping onder de ogen en roodheid van oogslijmvliezen
Maagdarmklachten Misselijkheid, buikpijn, brandend maagzuur, overgeven en diarree
Luchtwegen Verstopte neus of loopneus, vochtophoping rond strottenhoofd, droge hoest, benauwdheid, kortademigheid, piepende ademhaling.
Hart- en vaatklachten Snelle pols, laag bloeddruk, duizeligheid, bleekheid, zweten en bewusteloosheid.
Overige klachten Blaasjes/zwelling van de lippen, tong, keel of verhemelte, jeuk in de mond

 

Het behandelen van een voedselallergie

 

In de meeste gevallen kan een voedselallergie niet verholpen worden met medicijnen. De behandeling bestaat uit het weglaten van bepaalde voedingsbestanddelen, deze bestanddelen veroorzaken namelijk de klachten. Als het duidelijk is voor welke voedingsmiddelen je allergisch bent, is het aan te raden om een dieetplan op te stellen om de klachten te voorkomen. Bij een allergie voor meer dan 1 of 2 belangrijke voedingsmiddelen is het zinvol om een behandelend arts of diëtist in te schakelen die je kan helpen bij een dieetplan. Houd de allergie zich voor een paar dagen al aan? Bel dan de huisarts!