Wat kan ik verwachten van een crash dieet?

Wat kan ik verwachten van een crash dieet?

oktober 17, 2018 0 Door Roosje Broekkotte

Simpel gezegd is een crash dieet een manier om heel snel veel kilo’s kwijt te raken. Met een crash
dieet, ofwel ziekenhuisdieet, krijgt uw lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnen waardoor de
vetreserves worden gebruikt als brandstof. De naam ziekenhuisdieet is bedacht, doordat er in het
ziekenhuis regelmatig mensen zijn die in zeer korte tijd veel moeten afvallen . Het crash dieet werd vaak als oplossing gekozen. Er bestaan veel twijfels over dit dieet en of het wel een verantwoorde manier is van afvallen. Een ding weet u zeker, hiermee gaat u zeker snel afvallen. Echter is de kans zeer groot dat het JoJo effect zal gaan optreden. In dit artikel zal ik meer vertellen over de werking van het crash dieet en ook het resultaat hiervan.

Hoe werkt een crash dieet?

Bij het crash dieet zullen er dus weinig voedingsstoffen binnenkomen waardoor de vetreserves
worden aangesproken. De vetreserves zullen dan verbrandt worden om het lichaam toch te kunnen laten functioneren. Aangezien er amper nieuwe voedingsstoffen bijkomen waar energie uit gehaald kan worden, is het lichaam alleen nog maar bezig met het verbranden van vet. Met als resultaat snel afvallen. Het ziekenhuisdieet wordt vooral gekozen wanneer iemand in op zeer korte termijn veel kilo’s kwijt moet raken. Bijvoorbeeld net voor uw trouwdag, wanneer u toch nog in uw bruidsjurk wilt passen. Of wanneer u voor een operatie snel af moet vallen.

Resultaat van het ziekenhuisdieet

Op zeer korte termijn zult u waarschijnlijk tevreden zijn met het resultaat. Snel afvallen is gelukt,
maar eenmaal op uw streefgewicht wordt het pas lastig. Vaak valt de persoon terug in het oude
eetpatroon en dit zorgt ervoor dat de kilo’s er weer net zo snel aankomen. Met als resultaat dat u
voor niks honger heeft geleden. Daarnaast is dit ook nog is slecht is voor uw zelfvertrouwen. Het
verschijnsel dat het gewicht er ook weer snel aankomt na het eindigen van het crash dieet, noemt
men ook wel het JoJo-effect. Verder in dit artikel zal er meer uitleg gegeven worden over het
beruchte JoJo-effect en hoe u het kunt voorkomen.

Voor- en nadelen van het crash dieet

Bij het crash dieet zijn er helaas voornamelijk nadelen en slechts één noemenswaardig voordeel. Het voordeel van het ziekenhuisdieet is dat u in zeer korte tijd veel kan afvallen. Echter zorgt dit snelle afvallen juist ook voor de nadelen. Het eerste nadeel is dat een crash dieet alleen maar voor de korte termijn werkt. Dus de kans op het JoJo-effect is zeer groot. Het tweede nadeel is dat het lichaam niet de nodige voedingsstoffen binnen krijgt, wat niet goed voor de gezondheid is. Als laatste nadeel is dat het ziekenhuisdieet zorgt voor veel bijkomende klachten, denk hierbij aan: hoofdpijn, futloos en verlies van spiermassa.

Wat is het JoJo-effect?

Het JoJo-effect is het verschijnsel dat ontstaat na het volgen van bijvoorbeeld een crash dieet.
Wanneer u het streefgewicht heeft bereikt en weer uw oude voedingspatroon gaat oppakken, is uw lichaam hier nog niet klaar voor. De stofwisseling van het lichaam zal namelijk nog doorwerken op het tempo van het ziekenhuisdieet. Door het veranderde eetpatroon zult u waarschijnlijk weer aankomen in gewicht. Het helpt om een dieet te kiezen die zorgt voor een duurzaam resultaat. Door middel van geleidelijk afvallen op een verantwoorde manier, zal uw lichaam hier beter aan kunnen wennen. Daarnaast is het belangrijk dat u een dieet niet volgt voor even, maar voor de rest van uw leven. Om een dieet goed te laten werken is het belangrijk om deze levensstijl vast te houden. Zo voorkomt u ook het JoJo-effect.

Gezondere alternatief

Een crash dieet is dus niet het meest verantwoorde dieet dat u kunt gaan volgen. Een
koolhydraatarm dieet daarentegen is een veel beter alternatief. Het klopt dat u met het
koolhydraatarme dieet minder snel gewicht verliest. Echter ook bij dit dieet bent u verzekerd van
snel afvallen. Een koolhydraatarm dieet heeft, in tegenstelling tot het ziekenhuisdieet, meer
voordelen dan nadelen. Zo hoeft u zich bij een koolhydraatarm dieet geen zorgen te maken om het JoJo-effect. Dit komt doordat dit dieet een verandering is van de levensstijl en daarom makkelijker is om vol te houden. Een ander groot voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat u geen honger gevoel zal krijgen. U vervangt de koolhydraten namelijk door eiwitten. Eiwitten geven veel beter de energie af aan het lichaam en daardoor heeft u langer een verzadigd gevoel.