Wat is nou precies goede voeding en wat doet het met je lichaam

Wat is nou precies goede voeding en wat doet het met je lichaam

februari 7, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Door het nemen van goede voeding komen er voedingsstoffen in je lichaam zoals eiwitten, vetten, vezels, koolhydraten, vitamines, mineralen en vocht. Goede voeding zorgt ervoor dat de kans op ziektes wordt verkleind. Het gaat hier natuurlijk niet om een griepje maar meer om diabetes of hart- en vaatziekten. Goede voeding is belangrijk omdat het de basis is van de groei van je lichaam, je gezondheid én zorgt voor levenslust (energie).

Elke dag is er wel een ander beeld van goede voeding

Je hoeft maar op internet te zoeken naar goede voeding en je wordt overstelpt met adviezen. Wat je niet of juist wél mag eten. Hoevéél je moet eten en waarom dat goed of juist niét goed is. Het voedingscentrum geeft al jaren aan wat je per dag zou moeten eten. Niet hoeveel maar wat! Dit vindt je terug in de schijf van vijf. De schijf van vijf  is door de jaren heen natuurlijk wel aangepast. Wil je gezond, gevarieerd en lekker eten kies dan elke dag iets uit elk vak van de schijf van vijf.

Het kiezen van gezonde voeding

Waaruit bestaat gezonde voeding en hoe kom je tot die keuze? Zoals eerder gezegd helpt de schijf van vijf je bij het maken van de juiste keuze. De vijf vakken bevatten de onderdelen:

  1. Groente en fruit
  2. Vetten en olie voor het bereiden van voedingsmiddelen en voor het smeren van bijvoorbeeld je boterham
  3. Vlees, vis, peulvruchten, noten, zuivel en eieren
  4. Brood, aardappels en graanproducten
  5. Dranken

Er bestaat tegenwoordig ook een App voor het kiezen van gezonde voeding. Hiermee zie je direct of, wat jij wilt kopen, in de schijf van vijf voorkomt of niet.

Wat doet verkeerde voeding

Eerder werd al verteld dat goede voeding noodzakelijk is voor het groeien van je lichaam, je gezondheid én voor je energie. Het is eigenlijk net als bij een auto of bij de motor van een auto. Je moet de goede brandstof tanken anders gaat je motor kapot. Door slecht onderhoud heb je kans dat onderdelen eerder slijten. Gelukkig kun je de onderdelen van een auto makkelijk vervangen door deze bijvoorbeeld te kopen op euautoonderdelen.nl. Zo zie je dat elk onderdeel van bijvoorbeeld van een Opel wel te koop is en dus ook vervangen kan worden. Helaas kun je de onderdelen van je lichaam, zoals het hart en lever niet zo maar vervangen. Als het al kan, zijn dit zeer gevaarlijke operaties, waarbij het absoluut niet zeker is of het vervangen ook daadwerkelijk helpt.

Beter voorkomen dan vervangen

Ook bij een auto kun je iets beter voorkomen dan vervangen. Dus gebruik de juiste brandstof en onderhoud je auto goed. Hiermee kun je veel problemen voorkomen. Dit geldt ook voor je lichaam dus gebruik ook hier de juiste brandstof (voeding) en onderhoud je lichaam daarmee goed. Voorkomen is nog altijd beter dan vervangen!