Waarom lijnzaad de ultieme superfood is!

Waarom lijnzaad de ultieme superfood is!

oktober 18, 2018 0 Door Roosje Broekkotte

Lijnzaad is de laatste jaren steeds meer in trek, linum usitatissimum zoals de plant ook wel heet wordt steeds meer gebruikt in de voedsel industrie. De plant is vooral de laatste jaren zo in trek geworden vanwege de genezende effecten. De plant is namelijk rijk aan verschillende belangrijke en gezonde stoffen als Omega 3-vetzuren, antioxidanten. Verder kan lijnzaad je verschillende voordelen bieden.

Afval maatje

Lijnzaad kan een echt maatje worden bij het afvallen wanneer je op een gezonde manier af wilt vallen. Door de zaden ga je jezelf namelijk een stuk voller voelen en voorkom je dat je teveel calorieën in een maaltijd binnen krijgt. Dit komt namelijk door het feit dat de zaden zich zelf vol zuigen met vocht. De oplosbare vezels  in lijnzaad voorkomen cholesterol in je slagaders oxideert en breekt dit op een natuurlijke manier af uit je aders. Je gaat jezelf dus een stuk frisser, gezonder en een stuk minder stressvol voelen door het feit dat je cholesterol een stuk beter wordt afgebroken.

Ontstekingsremmend

Een van de belangrijkste voordelen van lijnzaad is toch wel de bestrijding tegen ontstekingen. De stof linoleenzuur heeft een ontstekingsremmende werking wat erg goed is voor het lichaam. Deskundigen zijn daarom van mening dat lijnzaad goed is voor dagelijkse consumptie. Dit komt omdat zij van mening zijn dat veel chronische ziekten ontstaan door geen correcte werking van de ontstekingsprocessen in het lichaam. Het linoleenzuur draagt dus bij aan het optimaliseren van deze processen.

Aandachtspunten

Door de vele goede voedingstoffen is lijnzaad terug te vinden in verschillende soorten voedingssupplementen. Wanneer je geen gebruik maakt van supplementen, maar van plan bent om de zaden te kopen. Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met het breken van de zaden. Wanneer je de zaden breekt werken ze eigenlijk pas optimaal. Het breken van de zaden kun je gemakkelijk zelf doen met een graanmolen, een koffie molen, een kruiden molen of met een koffiemachine. Je kunt ook voorgemalen lijnzaad online bestellen of langs gaan bij een speciale plaatselijke drogist.

Lees ook eens onze andere blog voor meer tips en tricks over gezonde voeding!