Waarom is gezonde voeding zo belangrijk voor je?

Waarom is gezonde voeding zo belangrijk voor je?

maart 23, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

De vraag van vandaag is: waarom is gezonde voeding zo belangrijk voor je? Een goede vraag en voor veel mensen komt er wel een antwoord boven drijven. De meeste antwoorden zijn ingewikkeld en deels correct. Het komt er vaak op neer dat je het hebt meegekregen in je opvoeding, dat er vitaminen en mineralen inzitten én je krijgt er spierballen van. Maar gezond eten is niet altijd makkelijk. Vele verleidingen in het dagelijks leven zorgen ervoor dat je soms een ‘verkeerde’ keuze maakt. In onderstaand artikel worden de voordelen van gezond eten beschreven, welke effecten twee stuks fruit per dag hebben én hoe goed het voelt om in een gezond lijf een gezond leven te leiden. 

Het effect van groenten

Het lijkt erop dat het bijna onmogelijk is om ‘te veel’ groenten te eten. Er zitten veel voordelen aan rauwe groenten zoals stukjes wortel, paprika of komkommer. Andere heerlijke groenten zijn: spinazie, broccoli, erwtjes, ui, knoflook, tomaat, paprika, courgette, venkel of mais. Allemaal hun eigen smaak en je kan perfecte combinaties mee maken. Toch hadden je ouders wel gelijk. Er zitten heel veel vitaminen, vezels en mineralen in groenten. Wat ook meespeelt is het hoge percentage water dat in groente zit, vaak wel 85-95%. Dit zorgt ervoor dat groenten je huid ongemerkt hydrateren waardoor die soepel en jong blijft: nog een van de vele voordelen van groente. Fytonutriënten zitten in vrijwel alle groenten. Vitamine C vind je in bijvoorbeeld broccoli, maar ook in witte kool of spinazie. Vitamine C helpt bij de vorming van collageen wat belangrijk is voor de huid. Alleen maar positieve effecten dus!

Het effect van fruit

Fruit heeft eigenlijk een beetje hetzelfde effect als groenten. Het hydrateert je lijf, het werkt stress verlichtend én het is nog lekker zoet ook. In sommige fruitsoorten zitten heel veel suikers. Daar moet je wel voor uitkijken, ook al zijn het goede (fruit)suikers. Teveel van deze suikers kan er toch voor zorgen dat je een teveel aan suikers binnen krijgt. Toch moet je volgens voedingsregels twee stuks fruit per dag binnen krijgen. Opties om daaraan te voldoen is om fruit te halen in de supermarkt, op de plaatselijke markt óf fruit bestellen.

Het effect op je lijf

De vele voordelen van goede voeding merk je terug in je lijf. Zowel fysiek als mentaal gezien. En aan een gezond lijf zitten ook weer veel voordelen. Je kunt je beter concentreren en je kan tegenslagen beter aan. Als je net wat te zwaar bent is gezond afvallen een mooi doel. Vooral het gezonde gedeelte. Vaak willen mensen snel afvallen, wat vaak niet gezond is. Begin met gezond eten, en beweeg. De rest komt vanzelf.