Voedingstips voor mensen met Parkinson

Voedingstips voor mensen met Parkinson

juni 9, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Gezond eten en regelmatig bewegen is natuurlijk voor iedereen enorm belangrijk. Echter is dit voor Parkinsonpatiënten nog veel belangrijker. Een uitgebalanceerd dieet met veel fruit, groenten, bepaalde eiwitten en complexe koolhydraten zoals koren en graan wordt geadviseerd. Voor Parkinsonpatiënten is het belangrijk om voor een geschikt dieet een diëtist in te schakelen. In dit artikel hebben we een aantal voedingstips voor mensen met de ziekte van Parkinson op een rijtje gezet.

Veel water drinken

Het drinken van genoeg water wordt voor iedereen aangeraden. Voor mensen met Parkinson is het nog belangrijker om ongeveer 8 á 10 glazen water per dag te drinken. Voldoende water drinken is een essentieel voor een gezond dieet. Ook zorgt het voor een vermindering van verstopping.

Ondanks het vele water drinken last van een droge mond? Neem dan regelmatig een klein slokje water of gebruik een mondspoeling of mondspray. Ook kauwgom kauwen of op een snoepje zuigen zorgt ervoor dat er meer speeksel wordt geproduceerd. Meer speeksel zorgt ervoor dat je minder last hebt van een droge mond.

Koolhydraten en suikers

Na het eten van koolhydraten en suikers verergert dyskinesie. Echter zijn koolhydraten broodnodig om het energieniveau en het lichaamsgewicht op peil te houden. 

Last van slikproblemen?

Heb je moeite met slikken tijdens het eten? Dan adviseren wij om voor het eten een aantal keer te gapen om de keel te ontspannen. Ook is het belangrijk om tijdens het eten in een goede en comfortabele houding te gaan zitten en drink tussendoor kleine slokjes water.

Last van verstopping?

Als je last hebt van verstopping is het aangeraden om op vaste tijden een uitgebalanceerd dieet te eten. Ook is veel water drinken en regelmatig sporten belangrijk om verstopping te voorkomen.

Bron: Ruimtevoorgezondheid.nl