Vegetarische recepten die bijdragen aan een gezond voedingspatroon

Vegetarische recepten die bijdragen aan een gezond voedingspatroon

maart 13, 2023 0 Door Roosje Broekkotte

Er zijn allerlei redenen om eens een dagje geen vlees te eten. Het is onder andere goed voor het milieu, de oceanen en de dieren. Daarnaast draagt het minderen met vlees eten bij aan een eerlijke voedselverdeling. Want hoe vaker we vegetarisch eten, hoe meer graan er beschikbaar komt voor menselijke consumptie. Belangrijk als je nagaat dat maar liefst veertig procent van alle graangewassen wereldwijd wordt gebruikt als veevoer. Maar veel mensen vragen zich af of vegetarisch eten wel zo gezond is. ‘Volgens de Schijf van Vijf kun je ook zonder vlees een gezond voedingspatroon hebben. Let er wel op dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen vind je in vlees, maar ook in plantaardige producten’, aldus het Nederlands voedingscentrum.

Wil jij zo nu en dan ook vegetarisch eten? De oneindige keuze aan smaakvolle gerechten bewijst dat dit niet alleen gezond, maar ook lekker is. Bij Goede-voeding hebben we de vegetarische gerechten van een veelzijdige kookblog ontdekt. Met bijvoorbeeld de ovenschotel recepten, pasta recepten en salade recepten wordt het eten van gerechten zonder vlees een feest. 

Verrassend lekkere gerechten zonder vlees 

Op de eigentijdse website vind je een uitgebreide receptenindex die je laat watertanden. Ook in de categorie van vegetarische recepten vind je gerechten in overvloed die variëren van: soepen, eiergerechten en pasta’s, tot salades, stamppotten, ovenschotels, kaasfondue en hartige taarten. Wij hebben onder andere het recept voor de vegetarische groenteschotel met nacho’s bereid. In olijfolie gebakken groenten – waaronder blokjes courgette, paprikareepjes met champignon en ui – zijn de basis van deze groenteschotel. Je kunt de groenten extra op smaak brengen met Mexicaanse kruiden of tacokruiden en daarna tacosaus of tacosalsa toevoegen. Het geheel maak je helemaal af met geraspte cheddar of (extra)belegen geraspte kaas. Serveer de vegetarische nacho-groenteschotel met guacamole, sweet chilisaus of crème fraîche en het is smullen geblazen! 

Romige lentepasta met doperwten

Pasta is een lekkere en snelle maaltijd voor elke dag die altijd bij iedereen in de smaak valt. Ook met het recept voor romige lentepasta met doperwten is succes gegarandeerd. Dankzij de rode peper is de pasta lichtpittig, en de roomkaas gemengd met tomatensaus maakt deze lentepasta fris en romig. Doordat je deze pasta serveert met rucola heeft hij een lekkere nootachtige nasmaak. In één woord: bellissima! Het fijne aan pastagerechten is dat je er lekker en gezond mee kunt variëren. Zo kun je er ook voor kiezen om een pasta-pesto te maken met huisgemaakte pesto. Dankzij de eiwitten, vitamine C en vitamine A die erin zitten, is pesto een gezonde toevoeging op je voedingspatroon. Je vindt op de kookblog een heerlijk pesto recept dat zich makkelijk laat bereiden. 

Met een bos basilicum, geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas, olijfolie en de smaakmakers knoflook, zout, peper en een beetje citroensap, creëer je in een handomdraai een groene pesto met heel veel smaak. Met welke recepten tover jij binnenkort lekkere en gezonde gerechten op tafel?