Truffelmayonaise: dit is wat je moet weten

Truffelmayonaise: dit is wat je moet weten

augustus 9, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Mayonaise is een echte klassieker onder de sauzen. Veel mensen houden ervan om een lekker patatje met mayonaise te eten. Daarnaast wordt mayonaise in veel verschillende gerechten gebruikt zoals biefstuk, salades en sandwiches. Er is een ruim aanbod aan verschillende soorten mayonaise, maar wat nu als je op zoek bent naar een hoogwaardige mayonaise die net iets meer aan je gerecht kan toevoegen? In dat geval kan het interessant zijn om eens te kijken naar truffelmayonaise. In dit artikel leggen we je alles uit dat je moeten weten over truffelmayonaise. 

Wat is truffelmayonaise?

Zoals de naam al doet vermoeden is truffelmayonaise een mayonaisesoort die is gemaakt van truffels. In principe is de basis van truffelmayonaise niet veel anders dan die van normale mayonaise. Zo zijn de hoofdbestanddelen nog steeds: ei, zonnebloemolie en olijfolie. Maar er worden nu een aantal geheime ingrediënten toegevoegd, namelijk truffel en truffelolie. Deze twee ingrediënten toveren een normale mayonaise om in een truffelmayonaise. Deze ingrediënten worden allemaal samen gemengd en vervolgens ontstaat er een heerlijke truffelmayonaise.

Wat voor soorten truffelmayonaise zijn er? 

Het zou natuurlijk makkelijk zijn om te denken dat er maar één soort truffelmayonaise is, maar ook hier zijn weer verschillende varianten te vinden. Het voornaamste verschil zit ‘m in het soort truffel. Zo bestaat er een witte truffel en een zwarte truffel. Hieronder wordt kort het verschil tussen de twee truffels beschreven. 

Zwarte truffel: ook wel black truffle genoemd, is een truffel die voornamelijk in Frankrijk groeit. Tegenwoordig wordt de zwarte truffel ook in andere delen van de wereld gecultiveerd, wat ervoor zorgt dat truffels bij een steeds groter publiek bekend wordt. Van deze truffel wordt zwarte truffelmayonaise gemaakt die heerlijk past bij gerijpte producten als kaas, carpaccio of vis. 

Witte truffel: ook wel white truffle genoemd, is een truffelsoort die extreem zeldzaam is. De witte truffel komt namelijk uitsluitend in Italië voor, en zelfs hier komt-ie sporadisch in het wild voor. Dit maakt deze truffel dan ook erg gewild en vooral heel duur. Witte truffelmayonaise is dan ook een echt luxe product en is niet zomaar in elke winkel verkrijgbaar. Met deze mayonaise geef je een unieke touch aan je gerechten. 

Vegan truffelmayonaise 

Tegenwoordig is het belangrijk om goed met onze aarde om te gaan en te denken aan het welzijn van de dieren op onze planeet. Daarom worden veel producten vaak volledig vegan uitgevoerd. Uiteraard kan de truffelmayonaise niet achterblijven. Daarom is er tegenwoordig ook vegane truffelmayonaise verkrijgbaar. Bij deze mayonaise worden alleen natuurlijke producten gebruikt die geen dierlijke afkomst hebben. Zo wordt de ei vervagen door verschillende plantaardige producten. Je zou denken dat dit ook voor een andere smaakt zorgt, maar dit is niet het geval. Vegan truffelmayonaise heeft bijna dezelfde smaak als normale truffelmayonaise. Zo kun je genieten van de lekkerste mayonaise, terwijl je ook verantwoord bezig bent.