TIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST

TIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST

april 5, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Naast goede voeding, is een goede nachtrust cruciaal voor de gezondheid. Een goede nachtrust willen we dus allemaal wel, maar niet iedereen gaat dit even goed af. Maar liefst één derde van alle volwassen heeft slaapproblemen en dit kan verschillende oorzaken hebben. Wij geven je daarom een aantal tips om voor een betere nachtrust te zorgen. 

Het belang van een goede nachtrust

Slaap is één van de belangrijkste dingen die er is, geef het daarom ook prioriteit. Het krijgen van voldoende slaap is de basis voor een goede gezondheid. Een goede nachtrust draagt bij aan een hoge productiviteit en meer concentratie en dat kan je goed gebruiken op een (werk)dag. Voldoende slaap verbetert het probleemoplossend vermogen en het geheugen bij zowel kinderen als volwassenen. Slaaptekort kan er ook voor zorgen dat je de volgende dag een grotere eetlust hebt. Het hormoon dat je eetlust vergroot komt dan vrij en hierdoor krijg je overdag meer (onnodige) calorieën binnen dan wanneer je een goede nachtrust hebt gehad. Weinig slaap kan dan ook leiden tot gewichtstoename. Een goede nachtrust is dus ontzettend belangrijk en het is dan ook geen overbodige luxe om iedere nacht naar ongeveer acht uur slaap te streven.

De juiste raambekleding

Welke raambekleding je in de slaapkamer hebt hangen is allesbepalend voor de nachtrust die je krijgt. Iedereen heeft een eigen voorkeur als het gaat om de mate van verduistering in de slaapkamer. Als je iemand bent die beter slaapt in een volledig donkere ruimte, dan zijn verduisterende gordijnen een goede optie voor in de slaapkamer. Verduisterende gordijnen zijn in allerlei kleuren en maten beschikbaar. Verduisterende rolgordijnen, overgordijnen of plisségordijnen zijn perfect voor binnen de slaapkamer en zorgen ervoor dat de slaapkamer ook ’s ochtends een donkere ruimte is.

Houd jij ervan om door het natuurlijke licht gewekt te worden en haal jij daar je rust uit? Ook voor deze wens is er een breed aanbod in raamdecoratie te vinden. Inbetweens zijn sfeervolle gordijnen die de perfecte combinatie bieden van lichtinval en privacy. Shutters en jaloezieën zijn stijlvolle en makkelijk verstelbare type raambekleding die ook een fijne combinatie hebben van lichtinval en privacy. Het kiezen van de juiste raambekleding voor een goede nachtrust, heeft dus voor iedereen weer een andere betekenis. Kies daarom ook raambekleding die bij jouw voorkeuren past.  

Zorg voor een ritme

Wanneer je een onregelmatig slaapritme hebt, wordt je biologische ritme ook verstoord. Kies ervoor om op vaste tijden naar bed te gaan ’s avonds en om op vaste tijden weer op te staan ’s ochtends. Zorg ook voor zo min mogelijk afleiding voordat je naar bed gaat en bewaar bijvoorbeeld het beantwoorden van die ene mail even tot de volgende dag of kijk je serie morgen verder. Dit soort dingen kunnen je biologische klok verstoren en dat is niet goed voor je nachtrust.