Superfood en gezonde voeding

Superfood en gezonde voeding

april 28, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Superfood, het is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Je komt het overal tegen, op Instagram, op foodies websites, in winkels en tijdschriften over gezond leven en eten. Maar wat is superfood nu eigenlijk en waarom heet het zo? En is het echt zo gezond als iedereen beweert? Je leest het in onderstaande artikel.

Wat is superfood?

Superfood is een verzamelnaam voor verschillende soorten fruit, planten, noten, vruchten en groentes die boordevol zitten met essentiële voedingsstoffen, zoals mineralen, vitamines enzymen, antioxidanten, aminozuren, essentiële vetzuren en proteïnes. Dit zijn allemaal belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Het kenmerk van superfood is dat het producten zijn die alleen maar natuurlijke stoffen bevat en onbewerkt zijn. Dat wil zeggen, ze zijn onbespoten en ze bevatten daardoor geen bestrijdingsmiddelen, chemische stoffen of hormonen. Waar kan je dan aan denken bij superfood? Voorbeelden zijn gojibessen, aloë vera, acia bessen, hennepzaad, quinoa of kokosproducten.

Waarom is superfood zo in trek?

Al een paar jaar is gezond leven en gezond eten steeds meer een levensstijl aan het worden in plaats van zo maar een periode gezond eten. Iedereen wil graag gezond en gevarieerd eten. Hierdoor voel je je fit, heb je een sterk immuunsysteem en sterke weerstand en ziet je lichaam en huid er gezond uit. Daarnaast kan je met superfood je concentratievermogen verbeteren en krijg je een positieve kijk op het leven. Een ander bijkomend voordeel is dat door gezond eten de serotonineproductie wordt verhoogd. Serotonine maakt een stof je aan waardoor je gelukkiger voelt, het staat dan ook niet voor niets bekend als het gelukshormoon. Gezond eten en leven biedt dus veel voordelen. Dat is in ons drukke bestaan soms best wel lastig. Superfood geeft je één keer alle benodigde vitamines, mineralen en ander belangrijke bouwstoffen voor je lichaam waardoor je je gezond en fit voelt. Je krijgt meer energie, kracht en je voelt je fitter.

Superfood eten

Het is dus ook niet zo gek dat het eten van superfood erg populair is. Door regelmatig superfood te eten heb je ook minder trek in snacks, ongezonde voeding of bewerkt voedsel. Deze bestaan vaak uit lege calorieën en je gaat daar dan meer van eten om je bloedsuikerniveau op peil te houden. Door het eten van superfood voel je je snel verzadigd en blijft je bloedspiegel op pijl. Ze zitten vol goede en benodigde voedingsstoffen. Door de combinatie van deze  factoren voorkom je ook dat je meer gaat eten dan dat je lichaam eigenlijk nodig heeft. Maar daarnaast heeft het nog veel meer voordelen. Zo zorgen ze  er ook voor dat kwalen zoals astma, allergieën, eczeem, hartkwalen en depressies minder kunnen worden.

Hoe voeg je ze toe aan je normale eetpatroon?

Het is makkelijk om superfood te eten, door de grote populariteit is het op veel plaatsen verkrijgbaar. Maar daarnaast zijn er ook heel veel recepten beschikbaar hoe je de producten kunt verwerken in je normale eetpatroon. Van rauwe snacks zoals een muesli goia bessen reep tot een smoothie met kokos en acia bessen of door een quinoa rijstschotel. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil jij ook superfood gaan eten? Kijk dan eens rond op het internet voor lekker recepten en ontdek zelf hoe goed het voor jou is.