Premieveranderingen voor de zorgverzekering in 2023

Premieveranderingen voor de zorgverzekering in 2023

december 8, 2022 0 Door Roosje Broekkotte

Op zaterdag 12 november hebben alle zorgverzekeraars bekend gemaakt hoe hoog de zorgpremie voor 2023 zal zijn. De premie zal volgens het kabinet met gemiddeld €11 per maand stijgen. Een verrassing is deze stijging niet, gezien de hoge inflatie. Lees verder om te weten wat dit betekent voor jouw zorgverzekering. Vind het beste aanbod voor jouw persoonlijke situatie, door gebruik te maken van een onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen.

Stijgende premie

Dat de zorgpremie voor 2023 zou stijgen, bestond geen twijfel meer over. Door de daling van de koopkracht (en de hoge inflatie), de vergrijzing en de afschaffing van de collectieve zorgverzekering, kan een zorgverzekering tot wel €17 per maand duurder worden. Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat zij een gemiddelde jaarpremie van €1649 verwachten. Dat is een stijging van bijna 9% vergeleken met de jaarpremie in 2022 (€1514).

Stijging van de zorgtoeslag

Naast de zorgpremie, stijgt ook de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een bijdrage voor je zorgpremie. Niet iedereen heeft recht op een zorgtoeslag. Of je een zorgtoeslag ontvangt en hoe hoog deze is, hangt af van je inkomen. Je hebt recht op een zorgtoeslag als je jaarlijks niet meer verdient dan €32.000. Samen met je partner mag dit bedrag niet boven de €41.000 komen.

De stijgende zorgpremie wordt gedeeltelijk gecompenseerd door een stijging van de zorgtoeslag. Verwacht wordt dat de zorgtoeslag (afhankelijk van je persoonlijke situatie) met €35 zal stijgen. De maximale zorgtoeslag komt dan op €154 per maand.

Geen collectieve zorgverzekeringen meer

Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten, zo heeft het kabinet besloten. Dit raakt een groot deel van de Nederlanders, aangezien ongeveer 2 op de drie Nederlanders een collectieve zorgverzekering heeft in 2022. Deze korting bedroeg maximaal 5% en komt dus te vervallen in 2023.

Eigen risico

Het eigen risico is een eigen verplichte bijdrage aan de zorgkosten. Nadat je eigen risico ‘op’ is, heb je recht op een vergoeding van de zorgverzekeraar. Op vrijwel alle zorgkosten in de basisverzekering, zal eerst een eigen risico betaald moeten worden.

Het verplichte eigen risico zal in 2023 gelijk blijven aan het eigen risico in 2022: €385. De afgelopen jaar steeg het eigen risico niet. Het is wel mogelijk om het eigen risico te verhogen. Dit kan alleen op vrijwillige basis.

Zorgverzekeringen vergelijken

<Door de grote stijging van de zorgpremie, is het verstandig om verschillende zorgverzekeringen goed te vergelijken. Niet alle zorgverzekeraars stijgen even hard. Het is daarom goed mogelijk dat je bij een andere verzekeraar een stuk goedkoper uit bent voor hetzelfde pakket. Gemakkelijk vergelijken kan met een onafhankelijke vergelijker voor verzekeringen. Hierdoor kun je een zorgverzekering vinden die aansluit op jouw persoonlijke situatie, zonder te veel te betalen.