Pizza’s bakken? 3 tips voor de aanschaf van een houtoven

Pizza’s bakken? 3 tips voor de aanschaf van een houtoven

september 27, 2019 0 Door Roosje Broekkotte

Is pizza ook jouw lievelingseten? Het zelf bakken van pizza’s wordt steeds populairder, niks is namelijk lekkerder dan een verse pizza uit eigen oven. Je hebt de keuze uit allerlei verschillende houtovens. Van een grote steenoven tot een klein houtoventje voor op tafel, de keuze is reuze. Overweeg jij de aanschaf van een houtoven? Wij hebben een aantal handige tips voor de aanschaf van een hout- of steenoven voor je op een rijtje gezet. 

Soorten ovens

In een webshop kun je veel verschillende houtovens vinden, maar eigenlijk zijn er maar twee soorten ovens waar je uit kunt kiezen.

  • Houtovens van steen

De houtoven van steen, ook wel steenoven genoemd, is de meest authentieke houtoven. Deze ovens zijn gemaakt van steen of klei en zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en formaten. Je kunt de oven zelf in elkaar zetten, maar er zijn ook kant-en-klare houtovens.

  • Houtovens van staal

Naast de klassieke ovens kun je ook kiezen voor een stalen model. Er zijn veel verschillende modellen op de markt gebracht. Ga voor een kleine houtoven als je af en toe een pizza wilt bakken.

Zelf aan de slag

Een houtoven kun je gemakkelijk online bestellen, maar voor de handige harry’s onder ons: je kunt ook zelf een houtoven bouwen. Op het internet kun je alle benodigde materialen vinden, denk bijvoorbeeld aan vuurvaste stenen kopen en het aanschaffen van een insteek thermometer. Er zijn diverse bouwpakketten verkrijgbaar met alle benodigde onderdelen. Er zit zelfs een gebruiksaanwijzing voor je bij, dus de klus is snel geklaard. Kom je er niet helemaal uit? Op het internet kun je allerlei handleidingen en filmpjes vinden. 

Voordelen houtoven

Naast het feit dat je er hele lekkere pizza’s in kunt bakken, biedt een houtoven nog meer voordelen. 

Het opstoken van de juiste temperatuur duurt eventjes, maar als de oven eenmaal op temperatuur is, houdt de oven deze warmte goed vast. Heb je een buitenkeuken? Dan kun je de houtoven heel goed integreren. Naast de barbecue is de steenoven een echte must-have. Het is weliswaar een investering, maar je zult nog jaren kunnen genieten van de authentieke oven.