Pensioentijd – Beland jij in het zwarte gat?

Pensioentijd – Beland jij in het zwarte gat?

augustus 30, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Je pensioen is in zicht. Wordt het vanaf nu alleen nog maar genieten of heb je geen idee hoe je deze tijd moet gaan invullen? Zorg ervoor dat je niet in dat ‘zwarte gat na je pensioen’ valt.

Voorkom het zwarte gat na je pensioen

Sommige gepensioneerden weten precies wat ze met hun tijd willen gaan doen; genieten en dromen najagen waar geen tijd voor was tijdens het werkende leven. Dit is niet voor iedereen het weggelegd en de eindeloze vrije tijd kan beangstigend zijn. Hierdoor kun je in het ‘zwarte gat’ belanden. Vooral als het dagelijkse (werk)ritme is verdwenen, wordt het lastig om een zinvolle invulling te geven aan de beschikbare iedere dag en ligt een tijd van leegte op de loer.
Bezig blijven is belangrijk, een nieuwe structuur vinden en je blijven ontwikkelen kan je hierbij helpen. Op deze manier voorkom je dat zwarte gat. Dit zijn onze beste tips:

1. Zet je in de voor de maatschappij

Veel gepensioneerden zijn op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding voor hun pensioentijd. Ze willen graag iets ‘teruggeven’ aan de maatschappij. Vrijwilligerswerk kan een geweldige manier zijn om te blijven bijdragen op een gebied waar jouw interesses liggen.

2. Leer iets nieuws

Bezig blijven is het devies, zowel lichamelijk als geestelijk. Blijf jezelf daarom uitdagen en probeer om elke dag iets nieuws leren. Dit kun je zelfstandig uitvoeren, maar ook zijn er vele mogelijkheden om dit in groepsverband te doen. Over bijna elk onderwerp en elke ambacht zijn er wel cursussen en/of lessen te vinden.


Vind de juiste balans

Er is niet één oplossing om niet in het zwarte gat na je pensioen te belanden. De invulling van je pensioen kan op vele verschillende manieren worden vormgegeven. Zorg voor een nieuwe balans na je pensionering. Ga op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding en vraag vooral hulp als iets niet lukt.

Met de Pensioen in zicht trainingen van Essenburgh gaan we – samen met jou – in op de verschillende aspecten van de pensioentijd, zoals gezondheid, afscheid nemen en de invulling van de pensioentijd. Dé perfecte voorbereiding op jouw welverdiende pensioen.


Hulp nodig?
Met de Pensioen in zicht trainingen van Essenburgh ga je in op de verschillende aspecten van de pensioentijd, zoals gezondheid, afscheid nemen en de invulling van de pensioentijd. Dé perfecte voorbereiding op jouw welverdiende pensioen.