
Passen dadels in een gezond dieet?
Als je kiest voor gezonde voeding dan weet je dat je bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden. Suiker en verzadigd vet zorgen voor overgewicht en neem je dus bij voorkeur niet. Wel is het zo dat je lichaam suiker nodig heeft en dat geldt ook voor vet. Dus helemaal uitbannen is niet de bedoeling. Maar wat is dan wel gezond? Vezels bijvoorbeeld. Je kunt kiezen voor dadels zonder pit. Dadels zijn gezond en bevatten nuttige voedingsstoffen. Daar komt bij dat ze ook nog eens heel lekkerzijn.
Verwerk dadels in gerechten
Je kunt dadels in verschillende gerechten verwerken. Niet alleen in per definitie zoete traktaties zoals taart. Dadels kun je ook toevoegen aan een salade. Hiermee maak je de salade voedzaam en kun je deze nemen als complete maaltijd. Maar je kunt dadels ook combineren met vlees en kip. Online zijn talloze recepten te vinden waarbij dadels worden verwerkt. Je kunt ze zelfs bakken als je dat lekker vindt. Dadels zijn ook een prima vlees- of visvervanger omdat ze zo voedzaam zijn. Maar ook met vegetarische vlees- of visvervangers kun je dadels prima combineren.
De oorsprong van de dadel
Dadels werden al eeuwen geleden geteeld in het Midden-Oosten. Ze groeien aan de dadelpalm, maar alleen aan de vrouwelijke bomen. Dadels groeien in grote trossen en worden aan het eind van het jaar, in november en december, geoogst. Dadels kun je zowel vers als gedroogd eten. Er zijn wel 400 verschillende soorten met allemaal hun eigen kenmerken qua smaak en vorm. Dadels spelen een belangrijke rol in de islam. Tijdens de vastenmaand ramadan worden ze gegeten als de zon is ondergegaan. Ook worden aan dadels geneeskrachtige eigenschappen toegedicht waaronder herstel van aandoeningen aan de lever. Wetenschappelijk bewijs is hier echter niet voor. Ook vermeldt de Koran dat het eten van dadels soms kan helpen wanneer je een kleine hoeveelheid giftige stoffen hebt binnengekregen. Ook hiervoor is geen bewijs en er wordt ook niet vermeld om wat voor soort gif het dan zou gaan.