
Ondervoeding niet alleen in arme landen
Wie kent ze niet. De schrijnende reclames op televisie waar je kinderen in Afrika ziet. Zwaar ondervoed met bolle buikjes door de honger. Met daarbij het vriendelijke verzoek om geld over te maken, zodat deze arme kinderen weer een avond kunnen eten. Dit is het beeld dat we vaak in gedachten hebben als het gaat om ondervoeding. Een probleem ver van ons bed. Toch is dat beeld niet de enige waarheid. Toegegeven, ondervoeding in Nederland is minder opvallend dan bij de kinderen in Afrika. Maar dat we het niet zo duidelijk zien, wil natuurlijk niet zeggen dat het er niet is.
Leer alles voeding en vocht
Wist je dat in de thuiszorg 15-25% van de zorgvragers ondervoed is? En in instellingen ongeveer 20% van de zorgvragers ondervoed is? Dat zijn flinke aantallen. Het is dan ook niet gek dat e-learnings in de zorg zich ook richten op dit item. Zo leren alle zorgprofessionals eenvoudig vanaf hun eigen bank alles wat ze moeten weten over hoe je vaststelt dat een zorgvrager ondervoed of uitgedroogd is, of overgewicht heeft. En ook niet onbelangrijk, hoe je vervolgens een zorgplan voor deze zorgvragers opstelt. E-learnings zijn een makkelijke en leuke manier om zorgprofessionals te scholen over allerlei serieuze zorgonderwerpen. Onderwerpen zoals ondervoeding, maar bijvoorbeeld ook hoe je omgaat met zorgvragers met bepaalde ziektebeelden zoals dementie of hartfalen.
Houd ook je ouders in de gaten
Natuurlijk hoef je niet elke dag aan je ouders te vragen of ze voldoende gegeten en gedronken hebben. Toch is het goed om bij onze oudere medemens in de gaten te houden dat ze voldoende en gevarieerd genoeg eten en drinken. Zeker op warme dagen is het verstandig om een extra bekertje water aan te bieden, zodat deze mensen voldoende gehydrateerd blijven. Problemen kun je voorkomen door op tijd te signaleren dat er aandacht nodig is voor de situatie. Dus maak het af en toe bespreekbaar. Zo zorg je, ook als je geen zorgprofessional bent, eenvoudig voor de gezondheid van je eigen ouders.