Multifocale lenzen maken je ogen weer 50 jaar jonger

Multifocale lenzen maken je ogen weer 50 jaar jonger

mei 20, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Lenzen worden steeds populairder. Voorheen waren lenzen vooral voor veraf, maar tegenwoordig heb je allerlei verschillende soorten lenzen: nachtlenzen, hydrogel lenzen, multifocale lenzen en nog veel meer.

In dit artikel bespreken we wat multifocale lenzen zijn en hoe ze jou kunnen om beter te zien.

Wat zijn multifocale lenzen?

De lenzen corrigeren je zicht als je last hebt van ouderdomsverziendheid (presbyopie). Multifocale lenzen zijn de leesbrillen onder de lenzen als het ware. Kortom: het zijn lenzen voor dichtbij.

Maar waarom zou je kiezen voor multifocale lenzen als je ook gewoon kan kiezen voor een leesbril?

Lees verder en dan vertel ik je waarom.

Waarom zou je multifocale lenzen kiezen boven een leesbril?

De naam multifocale geeft al een hint. ‘Multi’ is een Latijns voorvoegsel voor ‘veelvoudig’. En net als het woord verklapt, hebben multifocale lenzen meerdere functies. Je kan zowel objecten van dichtbij goed zien (de leesfunctie) als objecten van veraf.

Lenzen in plaats van een leesbril

Een leesbril is enkel alleen voor het verbeteren van zicht op een korte afstand. Denk hierbij aan het beter zien van letters in boeken of tekst op een computerbeeldscherm.

Dit is handig, maar vooral erg functioneel. Omdat de bril alleen is voor korte afstanden betekent het dat je continu de bril op en af moet zetten om beter te kunnen zien. Voor sommige is dat geen probleem, maar over een langere periode is het niet heel prettig.

De lenzen lossen dit probleem op. Je doet de lenzen in de ochtend in en gedurende de dag kan je alles zien van dichtbij. Je hoeft niet meer te wisselen tussen verschillende brillen of te knijpen met je ogen.

De lenzen zijn ook voor veraf

Zoals ik al verklapte zijn de lenzen ook goed voor langere afstanden. De lenzen zorgen dat je ogen weer functioneren als die van een jong iemand. Je krijgt geen last van hoofdpijn en je hoeft niet continu een bril op zak te hebben. Het is daadwerkelijk een last van je schouders.

Het kost tijd om te wennen

Je ogen hebben de meeste zintuig receptoren van alle zintuigen die je lichaam heeft. Het is zelfs zo dat ongeveer 70% van de receptoren in je ogen zitten. Je ogen zijn dus een delicaat gereedschap voor je hersenen.

Als je de lenzen gaat dragen en zullen je hersenen hier aan moeten wennen. Eerst moet je de lenzen in krijgen, dit kan in sommige gevallen al een redelijk opdracht zijn. Maar als de lenzen eenmaal in zitten verandert de boodschap die je hersenen binnenkrijgen.

Je kan hierdoor een lichte druk ervaren. Dat is heel normaal en totaal onschuldig. Probeer op het begin de lenzen vooral te dragen, terwijl je op de bank zit en tot je hoofdpijn krijgt.

Een hoop mensen ervaren nooit hoofdpijn, in dat geval kan je gelijk de lenzen inhouden tot de avond.

Het is even wennen, maar als je eenmaal gewend bent dan zul je niet eens meer doorhebben dat je ze in hebt en je voel je weer jong en levendig.