Levensgewoonten voor een goede geestelijke gezondheid

Levensgewoonten voor een goede geestelijke gezondheid

september 2, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Disclaimer: dit artikel is niet geschreven door een arts of andere gezondheidsprofessional, maar door een ervaringsdeskundige.

Soms gaat het leven helemaal vanzelf en soms lijkt alles moeizaam te gaan. Dan realiseer je je vaak pas dat je ongezonde leefgewoonten hebt of hebt gehad. 

Naar je lichaam luisteren

Korte periodes van drukte kan iedereen wel even aan. Echter, als je merkt dat je moe wordt, denk dan niet: de drukte gaat vanzelf wel over. Zorg er dan direct voor dat de drukte en misschien stress afneemt. Als je te lang op je tenen loopt, raak je uitgeput en kun je zelfs last krijgen van een burnout. En dat herstel duurt heel lang. 

Mediteer dagelijks

Door dagelijks, bij voorkeur in de ochtend te mediteren, begin je je dag ontspannen, maar vol positieve energie. Tijdens een meditatie neem je even tijd voor jezelf. Je focust hierbij op je ademhaling of besteed aandacht aan hoe je lichaam voelt. Hierdoor krijg je een betere connectie tussen lichaam en geest en kun je dus beter naar je lichaam luisteren. Verder kun je door goed te leren ademen meer ontspanning en energie in je leven krijgen. 

Gezond eten

Er wordt wel eens gezegd: “Je bent wat je eet.” Als je dit logisch beredeneert, maakt je voeding inderdaad veel uit. Je voeding geeft je energie en bouwstoffen. Die energie uit je bijvoorbeeld in bewegen of nadenken op werk. De bouwstoffen zorgen ervoor dat je herstelt of zelfs groeit. Zonder goede voeding, lukt je dit niet.

Don’ts

Stiekem weten we allemaal ongeveer wel welke voedingsmiddelen slecht voor je gezondheid zijn of niet veel toevoegen voor het aantal calorieën die ze je geven. Een voorbeeld van een slecht voedingsmiddel is alcohol. Is het wel voeding of vergif? Het droogt uit, verstoort je hormoonhuishouding en belast je lever. Eigenlijk is het gewoon slecht voor je gehele lichaam. Teveel koffie, geraffineerde suikers en vlees zijn ook geen aanraders. Je kunt bijvoorbeeld ook prima leven met minder of helemaal geen vlees. 

Dos

Veel onbewerkt voedsel! Hierin zitten de meeste vitaminen en mineralen: per calorie meer voedingswaarde. Voor volwassenen is belangrijk om 250 gram groente en 200 gram fruit (ongeveer 2 stuks) per dag te consumeren (Voedingscentrum). 

Bewegen

Het Voedingscentrum raadt minstens 150 minuten beweging per week aan. Dat is bijvoorbeeld vijf keer in de week een half uur. Wekelijks twee sessies van spier- en/of botversterkende activiteiten zijn ook belangrijk. Veel stilzitten is ook funest voor de gezondheid. 

Met iemand praten over problemen

Mocht je toch last krijgen van emotionele of cognitieve problemen, dan is het fijn als er iemand voor je klaar staat. Praten met een bekende kan al heel waardevol zijn. Als je denkt dat je iets meer nodig hebt dan dat, is het beter als je contact zoekt met een psycholoog, bijvoorbeeld bij Praktijk Rozenhage. Hier kun je terecht voor counseling, coaching en therapie.