
Leefstijladvies, omdat veranderen soms moet
De helft van alle volwassen Nederlanders heeft overgewicht. Dat hoeft niet in alle gevallen meteen veel problemen voor de gezondheid op te leveren, maar het maakt je wel gevoelig voor ziekten. Afvallen lijkt niet zo moeilijk, maar in de praktijk lijkt dit nog niet mee te vallen. Praktisch iedereen die wel eens een dieet heeft gevolgd, kent ook het jojo-effect. Afvallen is ook een kwestie van je leefstijl veranderen, niet voor korte tijd maar permanent. Dat laatste is beslist erg moeilijk en daarbij is hulp van een coach vaak een goede keuze. Wist je dat veel zorgverzekeringen een vergoeding bieden als je voor een leefstijl-advies kiest? Kijk bijvoorbeeld eens bij Menzis en CZ.
Ieder pondje gaat door het mondje
Deze spreuk die je vast ook wel eens op een tegeltje hebt zien staan, bevat veel wijsheid net als vele andere uit oma’s tijd. Toch verdient het nuancering omdat de wetenschap inmiddels heeft ontdekt dat ook andere factoren dan alleen eten tot overgewicht kan leiden. Genetische aanleg, opvoeding en gevoeligheid voor het uitgebreide aanbod van junkfood spelen een belangrijke rol. Daarbij is junkfood vandaag de dag vaak goedkoper dan gezonde alternatieven en het kost uiteraard ook nog eens minder tijd om te bereiden. Als je dan ook nog last hebt van stress en niet goed slaapt is het kiezen voor ‘troostvoedsel’ al snel een optie.
Jij blijft verantwoordelijk voor je gezondheid
Een leefstijl-coach kan je goede adviezen geven om gezonder te leven en beter te eten. Door opleiding en ervaring kan een coach inschatten op welke wijze jij je leefstijl kan veranderen met de grootste kans op succes voor de lange termijn. Het is vaak een kwestie van de onderliggende motivatie vinden. ‘Ik kan nooit meer eens leuke kleding kopen’. Er is een groot verschil tussen alleen maar willen en ergens bewust voor kiezen. Een coach kan je helpen om die stap te zetten en je stimuleren om het vol te houden. Welk doel je ook voor ogen hebt, jij bent degene die de energie moet vrijmaken om het te bereiken. Een coach kan je ook helpen bij het doen beseffen dan een dergelijke verandering in gedrag altijd in kleine stapjes moet plaatsvinden.
Bewegen hoort erbij
Een goed voedingsadvies moet ook altijd gecombineerd worden met voldoende beweging. Ook hier is het vooral moeilijk om vol te houden na een goede start. Uiteraard hoef je niet meteen te gaan trainen voor een marathon, maar regelmaat is erg belangrijk. Sommige mensen bewegen bij voorkeur in groepsverband om elkaar te ondersteunen, andere kiezen juist voor individuele fitness activiteiten. Wat jij het plezierigst vindt, zal je ook het langst volhouden. Genoeg bewegen zorgt ervoor dat je conditie beter wordt en je ook weer ‘lekker in je vel’ gaat zitten. Probeer een activiteit te vinden die je ook blijft doen nadat de eerste periode met begeleiding is geëindigd. Maak het jezelf ook makkelijk indien dat mogelijk is. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor een hond. Hierdoor gaan ze vaker naar buiten on een rondje te lopen, de extra sociale contacten beperken vaak ook nog de stress. Ook iets voor jou?