Last van een pijnlijke tong? Lees hier wat je moet doen!

Last van een pijnlijke tong? Lees hier wat je moet doen!

april 1, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Je wist waarschijnlijk niet eens dat dit een ding was. Wanneer je tong namelijk gezond is en normaal functioneert, sta je er niet bij stil dat je ook hier klachten op kan lopen. Erg vervelend bij een orgaan die je de hele dag door, heel veel onbewust, gebruikt. Zo kan de tong branderig en pijnlijk aanvoelen. Hieronder lees je wat de symptomen zijn, maar ook wat je tegen een pijnlijke tong kan doen. 

Wat zijn de symptomen?

Van een kleine irritatie tot lang aanhoudende pijn, er zijn allerlei symptomen. Zo kan de pijn kort en hevig zijn, afhankelijk van de oorzaak. Daarnaast kan ook een branderig gevoel opspelen. Dit gevoel kan zich verspreiden over de gehele mondholte, samen met gevoeligheid en droogte. 

Hoe behandel ik een pijnlijke tong?

Lichamelijke klachten zijn natuurlijk nooit leuk. Je lichaam geeft aan dat er iets niet helemaal goed gaat en zadelt je daarom op met pijn. Dit is het moment waarop jij in actie moet komen. Om van een pijnlijke tong af te komen, zijn er een aantal dingen die je kan doen:

  1. Drink koud

Om de ergste pijn tegen te gaan, kun je koud water drinken of op ijsblokjes zuigen. Hiermee laat je aanwezige zwelling afnemen en dus ook enige pijn. Wat ook effectief helpt is speciale gel. Deze werkt verzachtend bij acute mondproblemen, zoals verbranding door te heet voedsel of wondjes na een tandheelkundige ingreep. 

  1. Let extra goed op mondhygiëne 

Ook wanneer je pijn hebt, en juist dan, let je nog meer op je mondhygiëne. Wanneer je al last hebt van klachten, kan je erger voorkomen door extra te poetsen. Wanneer de pijnklachten afnemen, kan je langzaam weer mondspoelingen doen en mondwater gaan gebruiken. 

  1. Koop een (zachte) tongschraper

Als je tong pijnlijk of branderig aanvoelt, is een zachte tongschraper wel zo fijn. Logisch natuurlijk, maar je moet wel net even weten dat er ook zachte varianten bestaan van deze schraper. 

Klachten hebben veel mogelijke oorzaken. Lees je daarom altijd goed in, of: vraag raad bij de tandarts. Zo weet je zeker dat jij je best hebt gedaan voor je eigen gezondheid!

Meer weten? Bezoek: https://www.vraagdetandarts.nl/