Krijg jij wel de juiste vitamines binnen?

Krijg jij wel de juiste vitamines binnen?

december 28, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

In Nederland leren we als kind gelukkig al dat vitamines belangrijk zijn om gezond te blijven. Hoewel we dit dus allemaal weten, handelen we er niet allemaal naar. Veel mensen blijven gek op ongezonde voeding. Af en toe een banaan en een schijfje tomaat en het zit wel goed, toch? Helaas kan dit nog wel eens tegenvallen. Gigantische tekorten komen gelukkig niet veel voor, maar toch is de kans aanzienlijk dat jij niet altijd de juiste vitamines binnen krijgt. 

Een belangrijk onderwerp dat wat aandacht verdient, dachten wij. Daarom leggen we je graag uit hoe je een eventueel tekort kunt ontdekken en wat je eraan kan doen. 

Welke vitamines hebben een hoog risico?

Het bekendste vitamine is misschien wel vitamine C. Niet zo gek, want deze vitamine is ontzettend belangrijk voor onder andere je immuunsysteem. Mede dankzij zijn populariteit komt een vitamine C tekort in Nederland gelukkig amper voor. Misschien herinner je je nog wel de horrorverhalen over scheurbuik in de geschiedenisboeken. Zeelieden werden doodziek nadat ze soms maanden geen fruit aten. 

Als je een beetje gevarieerd eet krijg je tegenwoordig eenvoudig voldoende vitamine C binnen. Het zit niet alleen in veel voedingsproducten, maar wordt ook vaak toegevoegd aan drankjes en supplementen. 

Bij welke vitamines moet je dan wel opletten? Bij met name vitamine B12 en vitamine D treedt nog wel eens een tekort op. Niet alleen omdat ze minder populair zijn, maar ook omdat je bij specifieke levensstijlen snel te weinig van deze stoffen binnenkrijgt. Het kan dus lonen om hier extra alert op te zijn. 

Doe een vitamine test voor zekerheid

De meest betrouwbare manier om een tekort vast te stellen, is door een vitamine test te doen. Dit kan tegenwoordig gelukkig eenvoudig vanuit huis. Bij een dergelijke zelftest moet je doorgaans een klein beetje bloed aftappen en opsturen naar een laboratorium. Zij onderzoeken het en kunnen je precies vertellen wat jouw vitamine waardes zijn. 

Los van een test zijn er natuurlijk ook symptomen die op een vitamine tekort kunnen wijzen. Denk met name aan vermoeidheid, concentratieproblemen en neerslachtigheid. Hoewel deze symptomen ook op andere problemen kunnen wijzen, kan het geen kwaad om bij klachten je vitamine gehaltes te laten onderzoeken. 

Voorkom een tekort met de volgende tips

Zoals zo vaak geldt is voorkomen beter dan genezen. Natuurlijk kun je een gedetailleerd dieet opstellen waarbij je zeker weet dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Uit onderzoek blijkt echter dat vrijwel niemand een strak dieet zijn hele leven vol houdt. Daarom gaan we liever voor praktische richtlijnen die je helpen bij het maken van gezonde keuzes.

Denk aan de volgende zaken:

  • Eet voldoende groente en fruit
  • Eet voldoende dierlijke producten of goede vervangers
  • Denk ook aan vis, noten en ei.
  • Wandel dagelijks een halfuurtje overdag in de buitenlucht
  • Sport minimaal twee keer per week
  • Zorg voor voldoende nachtrust (8 uur)

Als je je in grote lijnen aan de bovenstaande adviezen houdt, komt een tekort gelukkig zelden voor. Toch is het altijd mogelijk dat je toch een vitamine tekort hebt, ondanks gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl. Doe dus bij twijfel altijd een zelftest of ga naar de huisarts.