Koffiebonen en een bonenmaler

Koffiebonen en een bonenmaler

april 15, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Bijna iedereen houdt wel van een goed kopje koffie. Maar hoe kies je eigenlijk de juiste koffiebonen en koffiebonenmaler uit die resulteren in jouw perfecte kopje koffie? Dit is niet altijd even gemakkelijk als dat het klinkt. Daarom leggen we je in dit artikel uit waar je precies op moet letten tijdens het aanschaffen van deze belangrijke producten. 

Jouw voorkeur

Allereerst is het belangrijk om te bepalen van welke soort koffie je nu eigenlijk houdt. Hou je van sterke donker gebrande koffie? Of drink je liever licht gebrande koffie? Wanneer je hier de keuze tussen hebt kunnen maken kun je echt op zoek naar de koffiebonen die het beste bij jou passen. 

Arabica of Robusta

De twee meest voorkomende koffiebonen soorten zijn de Arabica en Robusta boon. De Arabica bonen worden meestal op grotere hoogte verbouwd en zijn vaak lichter van smaak. Arabica bonen zijn verkrijgbaar in verpakkingen met 100% Arabica bonen. Robusta bonen daarentegen wordt vaak niet puur gedronken. Vaak worden de twee boonsoorten gemixt en samen gemalen tot het perfecte kopje koffie ontstaat. In dit geval wordt er ongeveer 70% Arabica bonen gebruikt en 30% Robusta. 

Donker of licht gebrande koffiebonen

Vaak wordt er voor filterkoffie of koffie gezet met een bonenmaler gebruik gemaakt van licht gebrande koffiebonen. Dit omdat de donker gebrande variant al snel te bitter van smaak wordt voor deze soorten. In tegenstelling tot wat vele mensen denken is dit ook het geval voor een kopje espresso. Maar mocht je van hele bittere koffie houden, dan moet het je natuurlijk niet weerhouden om een espresso te zetten met donker gebrande bonen. Voor een cappuccino of een latte macchiato worden vaak wel donker gebrande bonen gebruikt omdat de bitterheid van deze koffie deels verdwijnt door de toegevoegde melk. 

Het uitkiezen van een koffiebonenmaler

Nu je weet welke koffiebonen het beste bij jouw smaakpupillen passen is het tijd om erachter te komen welke koffiebonenmaler geschikt is voor jou. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je precies weet welke je wilt hebben voordat je een aanschaft omdat ze soms erg kunnen oplopen in prijs.

Elektrisch of handmatige maler

Wil je een elektrische of handmatige maler in huis halen? Een handmatige maler is vaak goedkoper om aan te schaffen maar zorgt vaak wel voor extra werk. Een elektrische koffiebonenmaler daarentegen zorgt ervoor dat jij niet zoveel moeite hoeft te doen om de perfecte hoeveelheid bonen te malen (zelfs niet in de vroege ochtend). 

Messen of maalschijven

Een bonenmaler is net als een handmatige maler vaak goedkoper in de aanschaf. Dit kan een voordeel zijn als je niet veel waarde hecht aan de kwaliteit van jouw koffie. Een maler met messen kan er namelijk voor zorgen dat de bonen in ongelijke stukken worden gehakt en dat dit vervolgens effect heeft op het resultaat. Ook kan dit ervoor zorgen dat de bonen hun smaak meer verliezen. Een maler met maalschijven snijdt de bonen op een gelijke manier vlak boven de bodem. Wat ervoor zorgt dat de smaak beter behouden wordt.

De combinatie 

Hierboven heb je kunnen lezen welke factoren je goed in de gaten moet houden voordat je een zak koffiebonen koopt en voor het aanschaffen van een koffiebonenmaler. De combinatie hiertussen is ook erg belangrijk. Wanneer je net een nieuwe maler hebt aangeschaft en je besluit om hier slechte koffiebonen in te malen, kan dat ervoor zorgen dat de maler schade oploopt of in het ergste geval zelfs defect raakt. Dit kan komen omdat sommige (vaak te goedkope) koffiebonen harde koffieboontjes ertussen hebben zitten. Deze harde stukjes komen dan vast te zitten in de maler waardoor deze de schade oploopt. Nu weet je precies waar je op moet letten voordat je het perfecte kopje koffie kunt zetten, het enige waar je zelf nog op moet letten is dat je de koffie niet koud laat worden!