Koffie maken op verschillende manieren

Koffie maken op verschillende manieren

juni 25, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

In 2018 toonde een Amerikaanse studie aan dat maar liefst 4 op 5 mensen hun dagelijkse kopje koffie thuis drinken. Door de eeuwen heen zijn er verschillende manieren ontstaan om je koffie thuis te maken.

In deze blog geven we je graag een aantal manieren mee om je eigen koffie te maken. Van sommige manieren heb je misschien zelfs nog niet gehoord. 

Percolator

Lang geleden voordat er sprake was van douwe egberts koffie, maakte de percolator zijn intrede in de 19de eeuw in diverse huishoudens. Op de dag van vandaag gebruiken mensen nog steeds een percolator om hun koffie mee te maken. Uiteraard is dit een grote minderheid van de mensen, maar het is en blijft een toffe manier om je koffie mee te maken en mee te experimenteren. Het nadeel is ook wel dat je eventjes de tijd moet nemen om je koffie te maken. Laten we even overlopen hoe je een percolator gebruikt.

Eerst en vooral dien je je koffiebonen te wegen en te malen. De eerste keren dat je een percolator gebruikt is dit het moeilijkste deel. Het is een beetje wikken en wegen welke hoeveelheid koffiebonen jij het beste vindt voor je koffie. Hou er dus zeker rekening mee dat je eerste kopjes koffie niet goed gaan smaken. 

Vervolgens vul je de percolator met water en voeg je je gemalen koffiebonen toe aan het filtergedeelte. Dan zet je de percolator op het vuur en deze doet de rest. 

Filter koffiezetapparaat

Het filter koffiezetapparaat ken je ongetwijfeld wel. De kans dat je grootouders dit in huis hebben om koffie te zetten voor de hele familie is groot. Het filter koffiezetapparaat is enorm populair in Amerika en is dan ook van Amerika komen overwaaien tot in Europa. 

Een filter koffiezetapparaat is heel eenvoudig te gebruiken. Zoals de naam al prijsgeeft, gebruik je een papieren filter om je gemalen koffiebonen in te doen. Via een waterbak die je vult in de machine, zorgt de machine ervoor dat er warm water over de koffiebonen wordt gegoten. Hetgeen dat door de filter heen drupt is dan je koffie. Dit wordt opgevangen in een kan die je uit het koffiezetapparaat klikt. Op deze manier vul je heel eenvoudig alle koppen koffie van je gasten in één keer. 

Hedendaagse koffiemachines

De hedendaagse koffiemachines vind je tegenwoordig terug in alle geuren en kleuren. Ook heeft elk koffiemerk wel zijn eigen koffiemachines zoals illy en Senseo. Deze koffiemachines bezorgen je overheerlijke koffie zonder dat je er enige moeite voor hoeft te doen. Het enige wat jij moet doen is een capsule of pad in de machine steken en genieten.