Kledingadvies voor elk mannelijk postuur

Kledingadvies voor elk mannelijk postuur

december 10, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Geen mens is gelijk. Een ‘inkoppertje’ zeker weten, maar oh zo waar. Je vindt mannen die heel lang en dun zijn of heel gespierd of juist kort en gedrongen. Anders dan bij vrouwen is het eigenlijk makkelijker om passende kleding te vinden simpelweg omdat de man minder ‘rondingen’ heeft. Heb jij toch moeite met het vinden van de juiste maat? In dit blog vind je kleding advies voor elk mannelijk postuur. 

Een paar types:

  1. De gespierde man
  2. De lange dunne man
  3. De kort gedrongen man
  4. De grote dikke man

In dit stuk gaan we het niet hebben over peer vormen of appels oid. Nee, we houden het simpel en voor iedereen begrijpelijk. Fijn toch?

Kleding advies voor de gespierde man

Je zou zeggen dat gespierde mannen vaak slank zijn en dus gemakkelijk een kledingstuk kunnen vinden. Helaas is de praktijk vaak anders. Doordat sommige spiergroepen dusdanig ontwikkeld zijn is het juist heel moeilijk om een passend kledingstuk te vinden. Veel voorkomende problemen zijn:

  • Broek te strak op de bovenbenen
  • Taille te smal ten opzichte van de schouders
  • Boven of onderarmen te breed

Overhemden voor gespierde torso’s

Gelukkig zijn er jersey hemden https://www.suitableshop.nl/overhemden/jersey/pique/ ontwikkeld. Dit zijn overhemden die vaak van 100% katoen zijn gemaakt maar in plaats van geweven zijn ze gebreid. Dit zorgt voor een natuurlijke stretch. Denk aan een polo shirt. Perfect voor mannen met een gespierd boven lichaam. 

Broeken voor gespierde bovenbenen

Voor broeken is er een andere optie. Tegenwoordig zit er al veel stretch in de broeken. Echter, wat je niet wilt is dat de broek een soort maillot wordt. Je kan daarom beter een wat wijder vallende broek kopen en deze laten afslanken in de pijp zodat hij onderaan wel mooi slank valt. 

Kleding advies voor de lange dunne man

Ben je lang en dun? Dan heb je vaak last van een ander probleem. Alle problemen bij lange dunne mensen komt neer op dat alles te kort valt. Om dit te verhelpen wordt dan een maat groter gekocht waardoor die eigenlijk te wijd wordt. Gelukkig zijn er oplossingen.

Afwijkende lengtes voor lange mannen

Het klopt dat er afwijkende maten zijn voor lange mannen. In de EU confectiemaat praten we over lengtematen. Dit zijn maten als 94, 98, 102, 106 deze maatvoering zie je zowel bij blazers, pakken als sommige broeken. 

Overhemden voor lange mannen

Lange mannen hebben meer lengte nodig in het rugpand en in de lengte van de mouw. De reguliere mouwlengte zit ongeveer op 65cm. Bij overhemden voor lange mannen loopt deze al snel op tot 70cm. Dit zorgt ervoor dat de mouw dan mooi op de duim kan vallen ipv ‘net niet op de pols’. Ook geeft deze extra 5 cm meer klasse als je een colbert draag, omdat nu je overhemd wel onder de mouw uit steekt. 

Broeken in lengtematen

Broeken kan je op twee manier in lengte maten indelen. Eén is de eerder genoemde EU-lengte-maten. De tweede manier is de jeansmaat. Alle lengtes 36 en 38 worden bestempeld als lengte maten. Dit cijfer is het tweede cijfer in de maataanduiding. Dus bijvoorbeeld 34/36 of 32/38. Het eerste cijfer is altijd de taille omvang.

Draag jij dus broeken die nét te kort zijn? Kijk eens of je niet een maat langer kan kopen, korter maken van een broek kan altijd.

Kleding advies voor kort gedrongen mannen 

Voor de man met grote omvang maar niet groot van postuur zijn er ook apart maten. Kwartmaten noemt men dit. Deze maten vind je terug in colberts, pakken en sommige broeken. Bij veel retailers vallen deze maten onder de grotere maten.

Broeken voor iemand met grote buik en korte benen

Houd in dit geval de maten goed in de gaten. Lengte maat 32 (inch maat) is vaak waar je in uit komt en soms zelfs 30 inch. De taille kan dan variëren van 34 t/m 40 inch. Dit getal kan nog verder oplopen maar vaak zijn de mannen dan zelf ook langer, zie daarvoor het volgende stuk. 

In de EU maatboog praten we over kwart maten dit zijn maten als 26, 27, 28. Deze maten geven meer ruimte op de taille maar worden daarbij niet langer in de pijp. 

Overhemden voor mannen met een buikje

Bij de overhemden zie je dat de pasvorm belangrijk is. De sportievere merken zullen met XL, XXL etc werken maar het éne merk is het andere niet. Het is daarom verstandig altijd even de maatboog te raadplegen. Voor de nette hemden, ook wel dress hemden genoemd is het verstandig te kijken naar zowel je boordmaat als de pasvorm. Neem geen slim fit overhemd. Maar ga voor een ‘modern fit’ of ‘comfort fit’. 

Kleding voor de grote dikke man

Ben je groot en stevig gebouwd dan kan ook in jouw geval het vinden van passende kleding moeilijk zijn. Veel retailers stoppen bij 3XL en broekmaat 38 inch in de taille. Gelukkig heeft Suitable een mooi aanbod voor de grotere man. Dus daar kan je zeker slagen.

Overhemden voor de grote man

Anders dan voor de lange man hebben grote mannen proportioneel gezien overal meer ruimte nodig. Dit kan gecreëerd worden door een grotere maat overhemd te nemen of door een ander model te kiezen. 

Ons advies: kies een andere pasvorm / model. Als je een andere maat kiest zal deze op bepaalde punten niet mooi gaan zitten omdat de verhoudingen heel anders zijn. 

Broeken voor de grote man

Heb jij een broek nodig in maat 44 inch. Dan is de kans groot dat je ook ruimte verlangt op de bovenbenen. Je wilt niet dat de broek te strak zit. In dat geval is het belangrijk om stil te staan bij welke pasvorm je zou willen. 

Veel voorkomende pasvormen zijn: 

  • Straight fit (recht), 
  • Tapered fit (loopt taps toe),  
  • slim-fit (valt slank)

Wij raden aan om vanaf maat 38 te kiezen voor een tapered fit of een straight fit. Mocht de broek bij de enkels toch iets te wijd vallen voor uw smaak? Vaak kan je voor 15 euro je broek al laten afslanken bij een plaatselijke kleermaker.