Kenmerken van Armeense wijnen

Kenmerken van Armeense wijnen

december 13, 2019 0 Door Roosje Broekkotte

Wie wijn zegt, denkt spontaan aan landen als Frankrijk en Spanje. Toch wordt er steeds vaker kenbaar gemaakt dat heel wat andere landen niet moeten onderdoen op het gebied van wijnbouw. Armenië is één van die landen bij uitstek. Hun rijke geschiedenis en kennis aan wijnen vindt steeds vaker de weg naar onze handelaars. Maar, wat maakt nu net deze wijnen zo bijzonder? Wat zijn de kenmerken van Armeense wijnen en waarom zijn ze zo geliefd? Wij geven je alvast een beknopte cursus in Armeense wijnen.

Invloed van het klimaat

De Araratvallei is de wijnregio bij uitstek. Armenië kent een droog en ruw klimaat. De wijnstokken groeien er bovendien op hun eigen wortels op vulkanische bodems. Hierdoor krijgt de Armeense wijn zijn typische, verrassende smaak. Dankzij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het wederom onafhankelijk worden van Armenië kende de Armeense wijnbouw een neerwaartse tendens. Maar sinds een tiental jaar hebben ze zich behoorlijk herpakt en wordt er wederom wijn op topniveau geproduceerd.

Rode wijn

Als het gaat over rode wijnen, is de Areni-druif ongetwijfeld de belangrijkste troef die ze in handen hebben. Areni (letterlijk vertaald ‘bloed’) dankt zijn naam aan een naburig stadje waar in 2011 de oudste wijnkelder ter wereld werd ontdekt. De druif wordt gebruikt voor de productie van droge en half-droge wijnen die zorgen voor een fruitige smaak met veel structuur. De wijn is van hoge kwaliteit en leent zich uitstekend als bewaarwijn.

Witte wijn

Een van de meest aangeplante druiven op Armeense bodem is de Voskehat. Letterlijk vertaald spreken we over de ‘gouden druif’ en dat is niet zonder reden. De druif geeft een enorm aroma af met fruitige toetsen en florale tonen. Naast de productie van witte wijnen, leent deze druif zich uitstekend als blendpartner voor mousserende wijnen.

Amfoorwijnen

Naast Georgië, maakt ook Armenië gebruik van de oudste bewaarmethode van wijnen. De wijnen worden gedurende een jaar gerijpt op amfoor. Deze techniek zorgt bij Georgische wijnen voor een oxidatie-effect dat je kan vergelijken met Sherry. Bij de Armeense variant is dit aspect echter nauwelijks terug te vinden. In tegenstelling, ze lijken net puurder te worden.

Het ontdekken waard

Op zoek naar nieuwe, verrassende smaken? Dan is Armenië het wijnland bij uitstek. De rijke geschiedenis en verrassende onbekende druivensoorten zorgen voor een ontdekking die meer dan de moeite loont. Laat je verrassen door de eeuwenoude cultuur van deze top wijnen en deel je mening met ons.

Bron: Drinkrituals