Kenmerken en oorzaken van artrose

Kenmerken en oorzaken van artrose

november 5, 2020 0 Door Roosje Broekkotte


Artrose van het heupgewricht is een degeneratieve aandoening van het heupgewricht die wordt veroorzaakt door slijtage van het gewrichtskraakbeen. In het botweefsel groeien osteofyten (botuitsteeksels), die pijn veroorzaken. De pijn is intens en wordt erger naarmate de ziekte zich ontwikkelt. In het begin treedt de pijn op tijdens de inspanning, in een later stadium, zelfs in rusttoestand. 90% van de bevolking boven de 70 jaar lijdt aan artrose. Artrose van het heupgewricht heeft 4 fases;

Fase 1 – mogelijke vernauwing van de gewrichtsruimte door verdunning van het kraakbeen.

Fase 2 – duidelijke vernauwing van de gewrichtsruimte; lichte onregelmatigheden op het gewrichtsoppervlak; begin van veranderingen in de structuur van de aangrenzende botten.

Fase 3 – verdere vernauwing van de gewrichtsruimte; groei van osteofyten; osteoporose; cystevorming.

Fase 4 – volledig verlies van gewrichtsruimte; misvorming van de femurkop en het acetabulum; samensmelting van cysten en versterving van aangrenzende botten; grove misvorming van het hele gewricht.

Artrose voorkomen

Oorzaken van artrose kunnen zijn: Oudere leeftijd, overgewicht, herhaalde verwondingen, ontsteking, het overspannen van het gewricht.

Zoals je hebt gelezen kan artrose van de heup erg hinderlijk zijn. Als je het hebt kan je oefeningen heupartrose doen of je moet worden geopereerd. Maar voorkomen is beter dan oplossen. Helaas zijn de meeste oorzaken van artrose dingen waar je weinig aan kan veranderen. De enige oorzaak waar je zelf bijna altijd iets aan kan veranderen is overgewicht. Daarom zal ik nu een paar voedingstips geven om overgewicht te voorkomen.

Spreek met je dokter over je gewicht.

Praat eerst met uw arts en haal hulp bij een diëtist. Een diëtist begeleidt mensen op het gebied van gezonde eetgewoonten en stelt een persoonlijk voedingsplan op dat voldoet aan de voedingsbeperkingen van de patiënt, de beroepsmatige beperkingen, de conditie en het stressniveau.

Start met het eten van gezond voedsel.

Als je honger hebt, pak dan eerst wat vers fruit en groenten, in plaats van vet voedsel en snacks. Probeer niet te snoepen als je zit.

Doe meer aan beweging.

Doe elke dag aan sport of aan lichaamsbeweging. Een klein stukje wandelen maakt al een groot verschil.

Krijg genoeg slaap.

Krijg een goede nachtrust. Eet niet te laat. Sta vroeg op en hou je de hele dag bezig zodat je ’s nachts klaar bent om te slapen.