Is er een verschil tussen gourmetten en barbecue?

Is er een verschil tussen gourmetten en barbecue?

oktober 29, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Hoewel barbecueën en gourmetten beide verwijzen naar het bereiden van voedsel boven een hittebron, zitten er daadwerkelijk verschillen tussen de twee kooktechnieken. De belangrijkste factoren die de twee van elkaar onderscheiden zijn de soort warmte die gebruikt wordt en de totale bereidingstijd.

Laten we beginnen met het verschil tussen de zomer en de winter. Barbecue wordt voornamelijk ’s zomers gedaan, terwijl de gourmet vaak ’s winters op tafel staat.

Wat is barbecuen?

En het verschik met gourmetten? Voornamelijk: tijd. Specifiek, hoe lang het duurt om je voedsel te garen, en de soort hitte die je daarvoor gebruikt. De term barbecuen verwijst naar het laag en langzaam garen van vlees, hetzij op een grill, hetzij in een rookoven. Het vlees (of groente of andere ingrediënten) wordt op indirecte hitte (weg van de vlam) minstens een paar uur en vaak de hele dag gekookt, tot het heel mals is en van het bot valt. Volgens barbecueën wordt vaak gedaan tussen de 100 en 130 graden, en vereist het dat het voedsel gedurende een deel van de kooktijd omgeven is door houtrook. Verrukkelijk bbq vlees gegarandeerd!

Barbecueën betekent dus in zekere zin dat je je voedsel laag en langzaam gaart. In plaats van directe hitte te gebruiken – zoals bij gourmetten – wordt het BBQ-kookproces gevoed door de indirecte hitte en rook die ontstaat door het verbranden van hout of kolen. Dit is een typische bereidingswijze voor stukken vlees. Het kan tot een paar uur duren, maar geduld wordt beloond met mals, sappig vlees dat alleen met deze methode bereikt kan worden. Zorg er tijdens het barbecueën wel voor dat je je gasten tevreden houdt met wat hapjes tussendoor!

Wat is gourmetten?

Barbecueën doet men vaak met vlees, in de zomer. In de winter barbecueën kunnen we afraden, maar dat betekent niet dat je geen heerlijke gerechten op tafel kunt zetten: gourmet vlees bestellen is een prima idee ’s winters, ’s zomers trouwens ook!

Gourmetten is snel voedsel bereiden boven een directe hittebron bij hoge temperaturen. Terwijl barbecuen laag en langzaam is, is gourmetten heet en snel, en geeft het voedsel een snelle smaak mee. Zeevruchten, biefstuk, hamburgers, hotdogs, worstjes, karbonades of kipfilets, heerlijk op de grill of het gourmetstel. Groenten en fruit zijn ook populair voedsel om te gourmetten.

De meeste mensen beseffen niet dat groenten meer van hun vitaminen en mineralen behouden als ze gegrild worden. Dit geldt vooral voor groenten die een laag watergehalte hebben. Je groenten kun je eenvoudig in aluminiumfolie wikkelen of gewoon op je grill leggen, een stuk gezonder dan koken!

Als je aan gourmetten denkt, denk je vast aan die gezellige Kerstmaaltijden die je bij je ouders had. Gourmetten mag dan gemakkelijk zijn ten opzichte van barbecueën, maar door het snelle gaarproces kan je eten gemakkelijk aanbranden, dus het is belangrijk om de gourmet in de gaten te houden, en een niet alleen gezellig te kletsen, maar ook goed op te blijven letten! Geniet ervan en eet smakelijk.