Is een dagcrème nodig?

Is een dagcrème nodig?

september 5, 2019 0 Door Roosje Broekkotte

Het antwoord is ja. Ook als je een probleemloze huid hebt. De enige uitzondering wanneer dagcrème niet nodig is, is voor kinderen tot een jaartje of 16. Waarom is een dagcrème nodig?

De huid in de oertijd vs. nu

De gezichtshuid wordt gedurende de dag belast met toxische stoffen (denk aan uitlaatgassen, verneveling van haarlak, deo’s en het dragen van make-up), het klimaat (denk aan overgang kou en warmte, van binnen en buiten) en UV-straling. De gezichtshuid is niet bedekt met kleding en wordt daardoor intensiever belast door deze factoren, dan het lichaam. 

Veelal wordt de vraag gesteld ‘Maar in de oertijd smeerde men geen crème, dus onze huid kan toch prima zonder?’. Van nature heeft de huid een herstellend en regulerend vermogen en is ze inderdaad in staat om zichzelf in goede conditie te houden. Echter, wordt onze huid tegenwoordig veel meer belast, doordat we ons regelmatig douchen, ons wassen met lekker geurende zeepjes, onze kleding wassen met wasmiddel en daarbovenop graag de zon opzoeken of thuis de verwarming aan zetten. Deze factoren tasten de natuurlijke huidbarrière aan, waardoor ze niet meer in staat is om een beschermlaag te bieden aan de huid.

Het gevolg van slechte huidverzorging

Een gevolg van een aangetaste huidbarrière is dat de huid moeite heeft met het vasthouden van vocht. Een goede huidbarrière voorkomt namelijk dat het vocht uit de huid verdampt. Wanneer deze huidbarrière te dun is, zal het sneller verdampen. Dit kun je herkennen wanneer je uit de douche stapt en de huid direct begint te trekken. Daarnaast kunnen huideigen bacteriën de overhand nemen, doordat ze makkelijker de huid binnendringen. Zij kunnen huidaandoeningen veroorzaken, zoals puistjes, eczeem, schilfers, rode bultjes en een gevoelige huid. Tevens is de huid vatbaarder voor de toxische stoffen en kunnen hierdoor processen als glycatie en oxidatie ontstaan. Het gevolg merk je pas op lange termijn: vroegtijdige huidveroudering en schade, zoals rimpels en huidverslapping, die moeilijk te herstellen is.

De functie van een dagcrème

Een goede dagcrème beschermt de huid tegen deze invloeden van buitenaf. Het biedt een beschermlaag tegen zon, kou, hitte, luchtverontreiniging, make-up of wind. Daarnaast kan een dagcrème beschermen tegen UV-straling, indien het een SPF bevat, oftewel een zonnefactor. Ook zorgt een dagcrème ervoor dat er zo min mogelijk vocht uit je huid verdwijnt. Bij het aanbrengen voelt dit fijn, doordat het de huid verzacht en een trekkerig gevoel doet laten verdwijnen. Gebruik in de winter een vollere dagcrème en stap zomers weer over op een iets minder volle dagcrème. Je huid zal de bescherming ’s winters nodig hebben tegen de gure kou en zomers heeft een huid een minder volle crème nodig met een hoge SPF.
Optijd beginnen met een goede dagcrème en aanvullende huidverzorgingsproducten is dus het advies, ook wanneer de huid probleemloos is.

Soorten dagcrèmes

Er zijn verschillende soorten dagcrèmes. Zo wordt er onderscheid gemaakt in leeftijd, maar ook in huidtype. Voor de droge/schilferige huid is een vette crème of balsem erg geschikt, doordat hier meer olie in zit en de huid intensiever voedt. Voor de vette/acné huid is een fluïde of gel substantie erg geschikt, doordat deze de huid licht voedt en snel intrekt. Een dagcrème heeft verzorgende ingrediënten, zoals: glycerine, hyaluronzuur, niacinamide en plantenextracten (zoals kamille, aloë vera, kastanje-extract). Ook worden er regelmatig chemische ingrediënten aan toegevoegd, echter zou je die moeten vermijden. Kies een product zonder parfum, minerale oliën (paraffinum liquidum en petrolatum), en siliconen. Kies ook een product dat aangeeft bij jouw leeftijd en huidtype te passen. Een product dat niet past bij de huid, kan de huid verslechteren.

Advies op maat

Heb je hulp nodig bij het bepalen van jouw huidtype? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Wij helpen je graag. info@careforskin.nl / 085 060 7005