Holistische voeding

Holistische voeding

februari 14, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Holistische voeding is bewust eten volgens wat men nodig heeft om goed te kunnen functioneren in lichaam en geest. Het doel is om het immuunsysteem te versterken, je lichamelijke gezondheid op peil te brengen de geestelijke gezondheid in evenwicht te houden. Je eet wat je nodig hebt aan energie gebaseerd op het principe ken jezelf en weet wat je wel of niet mag/kan eten om energiek door het leven te gaan. Sommige voedingsmiddelen kunnen een negatieve invloed hebben op de balans van lichaam en geest.

Enkele tips voor holistische voeding voor lichaam:

Water drinken: minstens acht glazen water drinken om lichaam en geest in balans te houden en uitdroging te vermijden.

Eet volgens het seizoen: Eet voeding volgens het seizoen zoveel mogelijk rauw en onbewerkt wil zeggen dat men de beste producten vindt tijdens het seizoen dat ze geteeld of gekweekt worden(vooral de versheid van de voeding is van belang, zonder toevoeging van bewaarmiddelen).

Gebruik in elke maaltijd zuur – zout – zoet – bitter – pikant en wrang ( een combinatie van de zes smaken)

Te beginnen met iets zuur of zout als vooraf om de eetlust te verscherpen. In de hoofdmaaltijd een combinatie van zoet, bitter, wrang en pikant. Als afsluiter eten zoete toets om het verteringsproces vlekkeloos te starten.

Gebruik gezonde vetten en natuurlijke suikers:

Vetten zijn nodig in onze voeding voor onze gezondheid en de verwerking van ons voedsel. Vooral gezonde vetten zoals olijfolie, kokosolie en lijnzaadolie.

Enkele tips voor holistische voeding van de geest:

Selfcare : Meer neen zeggen en tijd nemen voor jezelf of meditatie. Ook een hobby kan de nodige rust brengen in het hoofd.

Lichaamsbeweging(wandelen): Het principe van een gezonde geest in een gezond lichaam is belangrijk. Wandelen is al zowel voor geest en lichaam aan te raden.

Laat emoties, emoties zijn: Laat de emoties toe als ze zich aandienen. Wees boos bij boosheid, ween bij verdriet en lach bij plezier en nadien laat men ze los.

Wil je meer informatie over de holistische visie of holisme? ZoMa Opleidingen biedt diverse cursussen en opleidingen aan.