Hoe zorg je dat je huis een gezonde plek blijft om in te leven?

Hoe zorg je dat je huis een gezonde plek blijft om in te leven?

september 23, 2022 0 Door Roosje Broekkotte

We brengen een aanzienlijk deel van ons leven in huis door. Het is daarom ook logisch dat je huis een rol speelt in je gezondheid, en niet alleen door de voeding die je in huis haalt en er tot je neemt. Ben je onvoldoende bewust van de rol die je huis speelt in je gezondheid, dan kan het zijn dat je een ongezonde leefomgeving om je heen creëert. Hoe zorg je ervoor dat je huis een gezonde plek blijft om in te leven?

Luchtzuiverende planten

De zuiverheid van de lucht waarin je leeft en die je inademt heeft een effect op je gezondheid. Zeker in een ruimte waar elektronische apparaten aan staan, is de luchtkwaliteit vaak slecht. Een handige én decoratieve manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren, is door te investeren in luchtzuiverende planten. Planten als de areca palm, blauwvaren, monstera, rubberplant en dracaena halen gifstoffen uit de lucht. Dat gaat er onder andere voor zorgen dat jij je minder moe voelt en je beter kunt concentreren. 

Ventileren

Alleen luchtzuiverende planten zijn niet genoeg om voor ‘frisse’ lucht in huis te zorgen. Het is ook zeer van belang om je huis goed te ventileren. Idealiter heb je altijd een raam op een kiertje open staan, zodat er altijd frisse lucht het huis binnenkomt. Je kunt daarnaast ook investeren in een luchtfilter om voor extra frisse lucht te zorgen. Zo’n luchtfilter filtert schadelijke stoffen, zoals bacteriën, nare luchtjes, huisstofmijt en schimmels, uit de lucht.

Vochtproblemen voorkomen

Wellicht vraag je je af waarom je überhaupt schimmels in de lucht zou hebben. Deze kunnen ontstaan als gevolg van vochtproblemen in huis. Ze gedijen, net als algen overigens, het beste in vochtige omgevingen. Vochtproblemen kun je herkennen aan vochtige plekken, schimmelaanslag en een muffe lucht. Ze kunnen het gevolg zijn van vocht dat optrekt vanuit de grond als je woning niet voorzien is van waterkering, maar ook van lekkages. Het is zaak om de oorzaak van vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken om je gezondheid niet in gevaar te brengen. Schakel bijvoorbeeld bij een lekkend dak zo snel mogelijk een dakdekker in om het lek te repareren.

Afbeelding met binnen, muur, gordijn, slaapkamer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Regelmatig schoonmaken

Weinig mensen hebben zin om te gaan schoonmaken, maar het is wel van belang met regelmaat je huis schoon te maken als je in een gezonde omgeving wilt kunnen leven. Doe je het niet, dan hebben fijnstof en huisstofmijt alle ruimte om jou ziek te maken. Gebruik bij voorkeur natuurlijke en afbreekbare schoonmaakmiddelen, zoals (appel)azijn en baking soda en was minstens eens in de twee weken alles van stof op hoge temperatuur. Niet genoeg tijd om zelf je huis schoon te houden? Investeer in de diensten van een schoonmaker!Zoek je een vakspecialist om problemen zoals lekkages in huis op te lossen? Maak gebruik van het platform Homedeal om gemakkelijk professionals zoals die van een dakdekkersbedrijf te vinden en om een offerte te vragen.