Hoe vul ik mijn besteklade het beste?

Hoe vul ik mijn besteklade het beste?

november 29, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Dat je bestek nodig hebt om iedere dag te kunnen eten weten we natuurlijk allemaal wel. De vraag hoeveel en welke soorten bestek je echter nodig hebt is een stuk moeilijker te beantwoorden. Dit komt natuurlijk omdat geen huishouden gelijk is. Het ene huishouden gebruikt nu eenmaal veel minder of veel meer van het ene soort bestek dan het andere huishouden. Om je een beetje een richtlijn te geven geven we je in deze blog enkele tips die je kunnen helpen bij het vullen van jouw besteklade!

Hoeveel stuks bestek heb ik nodig?

Hoeveel stuks bestek je nodig hebt hangt volledig samen met de gebruiksmomenten. Als jouw gezin bijvoorbeeld iedere dag thuis ontbijt, luncht en avond eet, dan heb je veel meer bestek nodig dan wanneer jouw gezin bijvoorbeeld alleen met het avondeten thuis eet. Qua aantallen houden wij zelf altijd een soort stelregel aan. De hoeveelheid bestek die je nodig hebt is gelijk aan het aantal mensen dat gebruik maakt van het bestek vermenigvuldigd met het aantal eetmomenten en vervolgens vermenigvuldigd met drie. Woon je dus met vier mensen die alle vier thuis ontbijten, avondeten en waarvan er twee thuis lunchen. Dan heb je zou je het met 30 stuks bestek moeten redden! Het gaat in dit geval natuurlijk om de stukken bestek die iedere maaltijd gebruikt worden. Je hoeft dus zeker geen 30 lepels te kopen, maar 30 smeermessen zijn geen overbodige luxe. Je hoeft dit natuurlijk niet als harde regel te zien. Wanneer je merkt dat je veel meer of veel minder nodig hebt, dan kun je de stukken bestek natuurlijk opbergen of extra stuks kopen.

Welke soorten bestek heb ik nodig?

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een speciaal stuk bestek voor ontworpen. Gelukkig betekent dit niet dat je deze ook allemaal in je bestekla hoeft te hebben. Over het algemeen redt je het gemakkelijk met een stuk of acht verschillende soorten. Het is hierin wel belangrijk om te benoemen dat iets pas bestek wordt genoemd als het aan tafel gebruikt wordt om te eten. Een schilmes of bijvoorbeeld een groentemes valt niet onder de bestekset. Deze vallen dus weer buiten de genoemde acht. Deze acht verschillende soorten zijn een soeplepel, een opscheplepel, een koffielepel, een tafellepel, een smeermes, een tafelmes, een tafelvork en een taart/dessertvork. Met deze acht basisstukken bestek moet je over het algemeen alles op een normale manier kunnen consumeren!

Bestek los kopen of in een set

Je kunt ervoor kiezen om al je bestek los te kopen, maar over het algemeen is dit niet de beste optie. Dit komt doordat het bestek dat je individueel van elkaar koopt nooit volledig met elkaar zal matchen. Het kan namelijk behoorlijk onverzorgde overkomen als je gasten over de vloer hebt en jouw mes ontworpen is in een totaal andere stijl dan jouw vorken. Daarnaast is het over het algemeen een stuk voordeliger om het bestek in een set aan te schaffen. Je koopt namelijk meerdere producten in één keer waardoor je een betere prijs betaald dan wanneer je alle stuks individueel zou kopen.