Hoe maak je de lekkerste espresso koffie?

Hoe maak je de lekkerste espresso koffie?

augustus 8, 2019 0 Door Roosje Broekkotte

Koffie is meer dan alleen een drankje het is voor sommige mensen namelijk een levenselixer wat ze dagelijks op de been houdt. Daarnaast is het maken van goede koffie de afgelopen jaren veranderd in een ware kunst. Wanneer je van koffie maken je beroep maakt mag je jezelf zelfs een barista noemen. Er zijn vele soorten koffie en het is persoonsgebonden wat je voorkeur is. Een van de meest geliefde vormen van koffie is de espresso. Hoe kan jij als een volleerd amateur barista de beste espresso koffie maken?

Benodigdheden

Voor het maken van goede espresso zijn niet veel ingrediënten nodig. De benodigde ingrediënten zijn namelijk water en espresso bonen. Buiten de ingrediënten om heb je ook de juiste instrumenten nodig. Hierbij kan gedacht worden aan een koffiemolen, espressomachine, thermometer, stopwatch en een glas.

Aan de slag

Het is uiterst belangrijk dat de instrumenten en de machine schoon zijn alvorens je de lekkerste espresso koffie kan maken. Maak deze schoon door middel van de machine kort door te spoelen, neem hierbij ook het filter mee. Een ander voorbereidend werkje is het verwarmen van het glas waar de espresso in komt, vele machines hebben een warmhoudplaat waardoor het glas ook voorverwarmd wordt.

Wanneer de machine goed schoon is en het glas is voorverwarmd kan er begonnen worden aan het bereiden van de lekkerste espresso koffie. Vul de filterhouden met de gemalen espressobonen. Voor één bakje espresso is ongeveer 7 – 9 gram koffie nodig. Neem nooit meer dan deze hoeveelheid. Verdeeld de gemalen koffiebonen gelijkmatig over het filter. Druk de koffie goed aan door middel van een tamper. Voordat je het filter in de machine doet moet er gecontroleerd worden of het filter schoon is. Zorg dat er geen resten zitten aan de buitenkant.

Nu kan de machine ingesteld worden. Voor espresso koffie is 30 mililiter water voldoende. De doorlooptijd zal rond de 25-28 seconden zijn. Nadat de machine is ingesteld kan het filter met daarin de koffie worden aangebracht. Druk op de startknop en na enkele seconden drupt de eerste koffie in het glas. Wacht tot de koffie is afgekoeld tot 65 graden voordat het geconsumeerd wordt.