Hoe je met sapjes je lever kunt reinigen

Hoe je met sapjes je lever kunt reinigen

oktober 29, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Het is belangrijk om een gezonde lever te hebben. De lever is één van de belangrijkste organen voor je gezondheid. De lever zuivert je bloed van stoffen die er niet in thuis horen. Als het functioneren van de lever minder wordt dan krijg je al snel vermoeidheidsklachten. Met een detox kuur kan je het de lever helpen bij het afvoeren van afvalstoffen die zich zijn gaan ophopen. 

Het ontgiften van de lever

We komen dagelijks in aanraking van toxische stoffen of lichaamsvreemde stoffen. De lever en de nieren zijn de organen die deze stoffen uitfilteren en via de urine en de ontlasting afvoeren.

De lever is een groot orgaan en bevindt zich aan de rechterzijde, direct onder de ribbenkast. Het bloed stroomt door de lever waar dit orgaan de bruikbare voedingsstoffen uit het bloed haalt en de lichaamsvreemde stoffen eruit filtert. Tegenwoordig hebben we te maken met een hele reeks aan toxische stoffen waardoor de lever niet meer voldoende capaciteit heeft om alles te filteren. Zo hebben we te maken met:

 • Luchtvervuiling
 • Het gebruik van antibiotica in de veeteelt
 • Het gebruik van groeihormonen in de veeteelt
 • Het gebruik van pesticides in de landbouw
 • Cosmetica
 • Deodorant en andere verzorgingsproducten
 • Alcohol
 • Verontreiniging in onze voeding
 • Tabaksrook
 • Het gebruik van E-nummers in onze voeding
 • Schoonmaakmiddelen voor het huishouden

Zoals alles bij elkaar wordt onze lever behoorlijk belast. Zeker als je in een gebied woont waar veel industrie zich bevindt kan het zo zijn dat je lever onvoldoende in staat is om alle lichaamsvreemde afvalstoffen af te voeren. Het is daarom goed om de lever zo af en toe een handje te helpen door de lever te reinigen

Hoe gaat het in zijn werk?

De lever is constant aan het werk doordat we constant eten. Veel mensen eten 4, 5 of wel 6 maal per dag iets. Dit betekend dat de lever nooit rust heeft en constant bezig is met het verwerken van de voeding. Zeker als je een dieet volgt waarin toegevoegde suikers of geraffineerde koolhydraten zitten dan heeft de lever het altijd druk. Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten worden omgezet in glucose en een overschot aan glucose komt bij de lever terecht. De lever moet iets met deze glucose en heeft maar een beperkte capaciteit om de glucose, in de vorm van glycogeen, op te slaan. Een overschot aan glucose wordt in de lever omgezet in vet. Als de lever vervet raakt dan gaat de capaciteit van de lever achteruit en wordt het minder gevoelig voor hormonen in het lichaam, zoals insuline.

De belangrijkste stap van een lever reiniging is daarom te beginnen met de lever rust te geven. De lever kan je hierop voorbereiden door te starten met een week of twee weken geen toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten meer te eten. Dit zorgt tevens voor een stabielere bloedsuikerspiegel zodat je tijdens de detox geen last zult hebben van energiedipjes.

Na een tijdje geen snelle suikers meer gegeten te hebben is het tijd voor de vastenperiode. Probeer 48  tot 72 uur te vasten. In deze periode moet je wel veel water blijven drinken. In deze periode krijgt de lever rust en kan het zijn reservecapaciteit volledig gaan inzetten bij het reinigen. Het is dan ook normaal dat je in deze vastenperiode gewoon nog ontlasting zult hebben. De lever voert afvalstoffen af via de darmen.

Na de vastenperiode is het tijd voor de echte reiniging van de lever. Het is belangrijk dat er in deze periode geen dierlijke voedingsmiddelen gegeten worden. Deze vormen een belasting op de lever. Omdat het wel belangrijk is om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen wordt in deze periode gebruik gemaakt van groentesapjes. Dit zijn sapjes van uitgeperste groenten waaraan wat fruit is toegevoegd. Het fruit dient vooral om de groentesappen een lekkere smaak te geven en je lichaam wat glucose voor energie. 

Groentesappen

Het is belangrijk dat je tijdens de detox kuur gebruik maakt van groentesappen waarin groene bladgroenten zijn verwerkt. Groene bladgroenten bevatten chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl staat bekend om haar detox werking. Toxische stoffen kunne zich aan het chlorofyl binden zodat deze via de ontlasting het lichaam kunnen verlaten. Groene bladgroenten zijn spinazie, andijvie, rucola, sla, paksoi, broccoli en groene kool.

Je kunt zelf je groentesappen maken met behulp van een slowjuicer. Deze apparaten zijn wel erg prijzig, ze persen al het vocht uit de groenten en de pulp blijft achter. In plaats van zelf je groentesappen te maken is het vaak voordeliger om kant-en-klare sappen te kopen. Deze kan je tegenwoordig bij tientallen online shops kopen. De meeste shops kunnen de groentesappen ingevroren leveren. Zo heb je altijd sappen die vers zijn. Een dag voordat je ze gaat gebruiken haal je ze uit de vriezer. Het is wel belangrijk om te kiezen voor biologische groentesap, je wilt niet dat je groentesap verontreinigd is met bestrijdingsmiddelen, hiermee zou je de lever onnodig belasten. 

Afvallen

Het zal je niet verbazen dat je met een lever reiniging zult afvallen. Een lever reiniging is dan ook ideaal als je een paar overtollige kilo’s kwijt wilt. De eerste week, waarin je geen toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten eet zal er al voor zorgen dat je een beetje afvalt. Het afvallen zal in een stroomversnelling komen in de dagen dat je aan het vasten bent. Je zult voor een deel ook afvallen omdat je vocht verliest. Het verlies van vocht is te verklaren door het verlies van glycogeen. Dit is de vorm waarin glucose in je lichaam is opgeslagen. Glycogeen houdt vocht vast en door het verlies van glycogeen verlies je automatisch ook vocht.