Hoe is het gesteld met de kwaliteit van drinkwater in Nederland?

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van drinkwater in Nederland?

februari 25, 2021 0 Door Roosje Broekkotte

Zoals iedereen wel weet, staat het water uit de kraan in Nederland erom bekend dat je het direct kunt drinken. Waar we niet vaak bij stil staan is dat dit niet in alle landen zo goed geregeld is. Nederlanders mogen trots en blij zijn dat het water zo drinkbaar is. Maar hoe komt dit dan eigenlijk? We verklappen alvast één ding: er zitten diverse stoffen in het Nederlandse kraanwater waardoor de kwaliteit alsnog naar beneden gaat. Door een van de Brita waterfilters te gebruiken zorg je ervoor dat jouw kraanwater veel schoner wordt en je bepaalde stoffen tegenhoudt. 

Waar komt het Nederlandse drinkwater vandaan?

Nederlands drinkwater is van goede kwaliteit, maar er is wel reden om steeds bewuster te zijn en zorg te dragen over de kwaliteit van de Nederlandse drinkwaterbronnen. Een feitje: in Nederland wordt ongeveer 60% van het drinkwater geproduceerd uit grondwater en 40% uit oppervlaktewater. Bij ongeveer 200 locaties in Nederland wordt dit water gewonnen voor drinkwater. De kwaliteit van de bronnen moet zodanig goed zijn dat het mogelijk is om met een eenvoudige techniek drinkwater te produceren. Helaas wordt dit steeds lastiger door menselijke invloed, zoals landbouw, riolering, industrie en watervervuiling in het algemeen, bijvoorbeeld mensen die medicijnen in het water gooien. 

De hardheid van het water

De kwaliteit van zowel Nederlands water als water uit andere landen wordt aangegeven door middel van hardheid. De hardheid van water wordt gemeten in graden Duitse hardheid (°DH). Hoe meer calcium/kalk en magnesium in het water aanwezig is, hoe harder het water is. Deze mineralen komen van nature voor in het grondwater. Kalk is niet schadelijk voor de gezondheid, maar teveel kalk in het kraanwater is niet goed voor het lichaam. Om deze reden wordt er in Nederland veel gedaan aan waterreiniging, waardoor het water zachter wordt. Opvallend is dat de hardheid van water in alle Nederlandse gemeenten erg van elkaar verschilt. De ondergrens voor drinkwaterbedrijven is vastgelegd op 5,6 dH als het water onthard wordt.  De bovengrens wordt over het algemeen gesteld op 12,5 dH. Om je een beeld te geven, de gemiddelde hardheid van Nederlands drinkwater ligt rond de 8 Duitse graden.

De Brita waterfilters

Kortom, het wordt dan ook steeds belangrijker om zelf je steentje bij te dragen aan het zuiveren van water. Door een waterfilter te bestellen bij de Waterfilterwinkel zorg je ervoor dat jouw water heerlijk fris en zuiver blijft.