Hoe gezond is koffie nu eigenlijk?

Hoe gezond is koffie nu eigenlijk?

april 4, 2018 0 Door Roosje Broekkotte

Wereldwijd neemt de koffieconsumptie als maar toe. In het verleden werd beweert dat koffie drinken ongezond zou zijn, maar er zijn steeds meer onderzoeken gepubliceerd waarin het tegendeel is bewezen. Aan de ene kant zit er cafeïne in koffie waarvan je hartslag omhoog gaat en het concentratievermogen van toeneemt, aan de andere kant zitten er antioxidants in arabica koffiebonen die vrije radicalen tegengaan. Maar wat moet je nu geloven? Is koffie echt gezond voor je en zo ja, hoeveel bakjes koffie kan ik per dag drinken?

Achtergrondinformatie over koffie

Voordat we dieper ingaan op de gezondheidsvoordelen of nadelen vertellen we meer over wat koffie nu precies is. Koffie is niets minder dan een zaadje afkomstig uit een bes. Het duurt ongeveer een half jaar voordat de bessen ontgroeid en rijp zijn. De bessen ondergaan een fermentatieproces en worden gedroogd. Er zijn verschillende fermentatieprocessen, zoals natuurlijk, honing en gewassen. Een verdere uitleg aan deze termen laten we achterwege, zodat het verhaal niet te complex wordt. De hoeveelheid koffie verschilt per bakje. Het is algemeen bekend dat Robusta koffie 30 tot 50% meer cafeïne bevat dan arabica koffiebonen, waarbij de laatstgenoemde wordt gezien als de koffieboon met de hoogste kwaliteit, en dus de hoogste prijs.

De effecten van cafeïne

Aangezien de meeste lezers onder ons regelmatig of zelfs op dagelijkse basis een bakje koffie drinken weten we allemaal dat koffie het concentratievermogen verbetert en ons langer wakker houdt. Maar een te hoge dosis van cafeïne kan problemen geven zoals nervositeit, angstgevoelens, onrust in je hoofd, een verhoogde bloeddruk en hoofdpijn. Naast koffie vind je ook cafeïne in thee, chocolade en cola. De concentratie van cafeïne is echter het hoogst in koffie. De effecten van cafeïne kunnen verslavend zijn wanneer je het dagelijks inneemt. Echter de meeste koffiedrinkers hebben een lichte verslaving en kunnen zich geen dag zonder koffie inbeelden. Toch denken wetenschappers dat de verslaving tussen de oren zit en niks te maken heeft met een lichamelijke verslaving.

Vind je koffie een interessant onderwerp en wil je graag meer leren over koffie in het algemeen en de gezondheidsvoordelen van koffie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

En dan nu de voordelen. Gelukkig maar, koffie drinken is niet alleen maar slecht voor je. Ondanks dat dit jarenlang beweert werd. Wie een bakje koffie of twee per dag drinkt geniet van de volgende voordelen: minder kans op nierstenen, minder kans op diabetes 2, gaat veroudering tegen, helpt bij het herstel van ziektes zoals een verkoudheid, verbetert de concentratievermogen en de alertheid, verkleint de kans op alzheimer en verlaagt de kans op vervelende lever aandoeningen. Na het lezen van deze voordelen denk je vast: laat ik nu maar zoveel koffie drinken als mogelijk. Er wordt in onderzoeken weinig gezegd over de hoeveelheid koffie die je naar binnen werkt, dus raden we jou aan om met mate koffie te drinken. Daarbij kan de cafeïne in koffie een negatief effect hebben op je stress levels, helemaal als je al last van stress hebt.

Indien je stress levels hoog zijn, geeft je lichaam het hormoon cortisol vrij. Als reactie hierop komt er insuline vrij waardoor je suikerspiegel omhoog schiet. Hoe vaker je suikerspiegel omhoog schiet, hoe hoger de kans op het krijgen van diabetes.