Hoe gezond is dim sum eigenlijk?

Hoe gezond is dim sum eigenlijk?

maart 21, 2022 0 Door Roosje Broekkotte

Mensen die een gezond eetpatroon nastreven en daar het liefst zo min mogelijk van afwijken hebben het niet altijd makkelijk bij het vinden van een passend restaurant. Nieuwe restaurants in de buurt brengen evenwel altijd weer nieuwe mogelijkheden met zich mee. Zo lijkt het aantal dim sum restaurants in Nederland de laatste jaren langzaam maar zeker toe te nemen. Voor gezonde eters blijkt dat een interessante ontwikkeling te zijn.

Je zou dim sum kunnen omschrijven als de Chinese versie van tapas en mezze. Je bestelt in een dim sum restaurant dus met je gezelschap diverse gerechten en je eet daar vervolgens samen van. Bij uitstek een vorm van shared dining dus, een dynamische manier van uit eten gaan waarbij het sociale aspect een belangrijke rol speelt.

Aangezien de meeste Chinezen zo rond het middaguur ‘dim summen’ zijn dergelijke restaurants doorgaans alleen ’s middags geopend. Is het restaurant ook in de avond open, dan is de kans groot dat de dim sum kaart niet beschikbaar is.

Maar goed, weer terug naar het thema van dit artikel: hoe gezond is dim sum eigenlijk? Nou, er zijn zeker factoren die dit tot een gezonde aangelegenheid kunnen maken. Je vindt deze in de volgende alinea. In de alinea daarna geven we nog wat waardevolle tips waarmee je de meest gezonde keuzes kunt maken.

Welke factoren maken dim sum tot een gezonde aangelegenheid?

De volgende factoren zorgen ervoor dat een middagje dim summen een gezonde aangelegenheid is, of kan zijn:

  • Op een dim sum menukaart vind je vaak wel tientallen verschillende gerechten. Gevarieerd eten in zo’n restaurant is dus niet moeilijk. Variatie in je voeding is vervolgens een belangrijk aspect van een gezond eetpatroon.
  • In dim sum hapjes zit vaak weinig tot geen extra toegevoegd zout.
  • Als er smaakmakers worden gebruikt, dan maakt men het liefst gebruik van natuurlijke (en gezonde) smaakmakers zoals gember en sesam.
  • Dim sum gerechten worden doorgaans samengesteld van onbewerkte en verse ingrediënten.
  • Een aanzienlijk deel van de gerechten wordt verhit door middel van hetelucht (stomen).
  • Bij dim sum smeer je je maaltijd over een lange periode uit. Bovendien wordt er dikwijls thee bij geserveerd. Dit heeft een gunstige uitwerking op de spijsvertering.

Volg deze tips voor een verantwoord bezoek aan een dim sum restaurant

Als je een dim sum restaurant bezoekt en je prefereert gezonde keuzes te maken, neem dan de volgende adviezen in je op:

  • Probeer zo veel mogelijk gestoomde gerechten te nemen. Stomen is namelijk de beste manier om een gerecht te verhitten, want door met hete lucht te verhitten wordt een gerecht niet vettiger én blijven de mineralen en vitaminen zo veel mogelijk gehandhaafd.
  • Ga als het kan zo veel mogelijk voor gerechten als salades en (gevulde) groenten.
  • Ben je geen vegetariër, ga dan voor een hapje met een gezonde vissoort of een mager vleesgerecht.
  • Wanneer je liever niet te veel wilt eten, dan kan het helpen iets pittigs te bestellen. Pikant eten zorgt er namelijk voor dat je sneller verzadigd bent.