Het verband tussen (goede) voeding en een burn-out

Het verband tussen (goede) voeding en een burn-out

juli 16, 2019 0 Door Roosje Broekkotte

Het hebben van té veel verplichtingen en een opvolging van vervelende gebeurtenissen, kan zoveel spanningen opleveren dat je kans hebt op een burn-out. Burn-out klachten zijn altijd stress-gerelateerde aandoeningen die bij de ene mens meer problemen geeft dan bij de ander. Symptomen van een burn-out zijn o.a.; het hebben van een opgebrand gevoel. Moe zijn en niks meer aankunnen. Slecht slapen en het gevoel hebben dat je de controle verliest, kunnen een mens helemaal ziek maken. Burn-out klachten worden in 2013 bij ongeveer 12% van de Nederlandse bevolking gezien. Tegenwoordig zit bijna 17% van de Nederlanders thuis met een burn-out.

Een burn-out accepteren

Wanneer er een burn-out is geconstateerd zal je een heleboel gas terug moeten nemen. Als eerste zal de situatie moeten worden geaccepteerd. Voor veel mensen lastig. Aan de buitenkant is een burn-out namelijk onzichtbaar. Mensen zien je boodschappen doen of in de tuin werken en denken dat het wel meevalt. Je hebt dan snel de neiging om je situatie weg te wuiven.

Balans

De oorzaak van een burn-out is een verstoorde balans tussen rust en werk. Thuis maar ook op de werkvloer kan een burn-out de kop opsteken. Een goed evenwicht tussen werk en ontspanning is één van de dingen waar je burn-outklachten mee kunt voorkomen.

Goede voeding en een burn-out

Heb je een burn-out opgelopen, dan is het zaak om er op een goede manier mee om te gaan en er vanaf zien te komen. Rust is een eerste vereiste. Rust,reinheid en regelmaat zijn ouderwetse benamingen, maar helpen om structuur in je leven aan te brengen. Iemand die een ernstige burn-out heeft, zal niet snel de juiste voedingsstoffen tot zich nemen, maar eerder geneigd zijn om gemaksvoedsel tot zich te nemen. Pizza’s, patat en Chinees voegen echter niets toe aan je zieke lijf. Het is verstandiger om je te verdiepen in voeding die wat betekent voor je lichaam.

Versterk je lichaam

Een gezond lijf kan meer aan, dan een fysiek, ongezond lichaam. Een van de belangrijkste dingen is de juiste bloedsuikerspiegel. Met een burn-out heb je sneller de neiging om zoete dingen en veel koolhydraten te eten. Deze geven direct een oppepper maar kunnen op den duur verslavend werken. Er ontstaat een ongezonde situatie.

Eet de juiste producten

Eet producten die de bloedsuikerspiegel onder controle houden zoals groenten (zonder zetmeel), noten, zaden, vlees en vis.

Probeer te ontbijten. Eet eiwitrijke voeding. Deze zorgen voor een goed herstel van je spieren en weefsels. Cafeïne zit in koffie en thee. Drink dit met mate en zet eens een pot kruidenthee. Andere voedingsmiddelen waar je zeker baat bij zult hebben zijn goji bessen, maca bessen, magnesium, vitamines B en C.

Het belangrijkste is dus kortom om een gezonde voeding aan te houden om een eventuele burn-out te behandelen. Ongezond comfort-food helpt maar heel even, maar maakt het op den duur alleen maar erger.

Meer lezen over een burn-out? Lees dan verder op Omnino.nl.