Het lekkerste vlees voor op de BBQ

Het lekkerste vlees voor op de BBQ

november 18, 2020 0 Door Roosje Broekkotte

Als de zon schijnt kan je de mensen over straat zien lopen met vleespakketten en kolen, want het is dan weer tijd voor een barbecue! Gebruik altijd het beste vlees om op de barbecue te leggen, want hiermee bereik je het lekkerste resultaat. Hamburgers en frikandellen van afvalvlees nemen veel minder smaak op van de barbecue en kunnen net zo goed in de pan gebakken worden. Een barbecue is een speciale gelegenheid waarvoor speciaal vlees op tafel getoverd mag worden. Hieronder staan mijn favorieten voor de BBQ.

Picanha

Picanha wordt ook wel de koning onder de biefstukken genoemd. En niet voor niets. Dit stukje vlees is zo mals, sappig en heeft een heerlijke smaak, iedereen zou het minimaal 1x in het leven moeten hebben geprobeerd. Picanha is het staartstuk van de koe. In het Engels noemen we het ‘rumpcap’ en in het Frans heet deze biefstuk ‘culotte de rumsteak de boeuf’. Dit overheerlijke stukje vlees komt uit, en is populair geworden in Brazilië, waar het picanha heet. Deze benaming wordt steeds meer internationaal gebruikt. Hierdoor zal het in Nederland ook veel te vinden zijn als ‘picanha’. Om dit stuk vlees de eer te geven die het verdiend laat je het, na het aanbrengen van zout, een uur met rust. Dit noemen we droog pekelen. Hierdoor zal al het zout goed in het vlees trekken waardoor de picanha, wat al heel veel smaak heeft, nog meer smaak krijgen. Om deze reden is het niet nodig om nog extra kruiden toe te voegen. Laat het vlees op de barbecue langzaam op temperatuur komen. Het vlees is perfect gebakken als de binnenkant op 47° Celsius is. Gebruik dus zeker een vleesthermometer, deze zijn niet duur, en je behaald gegarandeerd succes. Laat de picanha als het gaar is nog een kwartier staan. Ik weet dat dit moeilijk is, maar het is essentieel om het vlees de tijd te geven die het nodig heeft zodat alle sappen terug in het vlees kunnen trekken. Na (wat misschien wel de langste 15 minuten van je leven waren) kan je het vlees snijden en opdienen aan alle aanwezigen. Volg dit stappenplan en je bent een levenservaring rijker, bedank me later!

Buikspek

Het is bekend dat iedereen van spek houdt. Dit is ook niet zo gek want buikspek is het gedeelte van het varken waar het meeste vet aanwezig is. En veel smaak van het vlees zit in het vet. Het is daarom niet opmerkelijk dat iedereen dol is op de vettige smaakvolle speklappen. Buikspek van de BBQ is een goddelijke ervaring. En dan heb ik het niet over die dunne speklappen van de supermarkt die snel aanbranden en taai worden. Je kan het beste een heel buikspek kopen en in een tijd van ongeveer 3 uur laten garen op de BBQ tot een kerntemperatuur van 77° C. Door deze techniek, die ‘Low and Slo’ genoemd wordt, zal het vlees heel mals worden en extreem veel smaak van de BBQ opnemen. Het buikspek wat je na de 3 uur van de BBQ haalt, en net zoals de picanha een kwartier laat rusten, zullen de beste speklappen van de BBQ worden die je ooit geproefd hebt. Met deze traktatie voor je ziel is de BBQ compleet.