
Goede voeding en lichaamsbeweging na de zwangerschap
Als u borstvoeding geeft, helpt het voedsel dat u eet uw baby ook om sterk en gezond te worden. Goede eetgewoonten en lichaamsbeweging zullen u helpen het aangekomen gewicht te verliezen.
Tips voor gezond eten
Eet verschillende soorten voedsel. Probeer elke dag een uitgebalanceerd dieet van fruit, groenten, granen, eiwitrijk voedsel en dagboek te eten.
Drink veel vloeistoffen. Uw lichaam heeft veel vocht nodig (ongeveer 6-10 glazen per dag), vooral als u uw baby borstvoeding geeft. Drink voornamelijk water, melk en vruchtensap.
Eet voedingsmiddelen die eiwitten bevatten, zoals melk, kaas, yoghurt, vlees, vis en bonen. Eiwitrijk voedsel is belangrijk om u te helpen herstellen van de bevalling en om uw lichaam sterk te houden. Als u jonger bent dan 18, of te licht was vóór de zwangerschap, moet u meer eiwitten eten.
Eet je fruit en groenten. Probeer de helft van je bord fruit en groenten te maken. Fruit en groenten bevatten vitamines en mineralen die je gezond houden. Ze hebben ook vezels, die constipatie helpen voorkomen. Zorg ervoor dat u groenten en fruit onder stromend koud water wast voordat u ze opeet
Veilig afvallen. Praat met uw arts over veilig afvallen nadat uw baby is geboren. Te snel afvallen kan uw melkproductie beïnvloeden. Gebruik geen dieetpillen. Ze bevatten schadelijke medicijnen die via de moedermelk aan uw baby kunnen worden doorgegeven.
Neem prenatale vitamines. Als u borstvoeding geeft, is het een goed idee om uw prenatale vitamines te blijven innemen. Uw arts kan deze pillen voorschrijven, zodat uw ziektekostenverzekering een deel van de kosten dekt.
Beperk junkfood. Frisdrank, koekjes, donuts, chips en frietjes zijn soms oké, maar laat ze niet de plaats innemen van gezond voedsel!
Vermijd deze voedingsmiddelen als u borstvoeding geeft
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen en andere stoffen die schadelijk kunnen zijn voor zowel u als uw baby als u borstvoeding geeft.
Alcohol: wijn, wijnkoelers, bier, dranken zoals harde limonade en andere dranken met moutlikeur, shots en mixdrankjes bevatten alcohol die via de moedermelk naar uw baby gaat en de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam van uw baby kan schaden.
Cafeïne: Cafeïne is een stimulerend middel dat via de moedermelk naar de baby gaat en de groei kan beïnvloeden. Cafeïne zit in thee, koffie, chocolade, veel frisdranken en vrij verkrijgbare medicijnen.
Zwaardvis, haai, koningsmakreel en tilefish: deze vissen hebben een hoog gehalte aan een toxine dat kwik wordt genoemd. Kwik is schadelijk voor de hersenen van uw opgroeiende baby. Als je tonijn eet, is het oké om tot 6 ons tonijn uit blik per week te eten, maar zorg ervoor dat je lichte tonijn kiest.
Oefeningen na de zwangerschap
Oefening helpt je:
- Verlies het gewicht dat u tijdens de zwangerschap hebt opgedaan
- Verminder rugpijn, obstipatie en een opgeblazen gevoel
- Geeft je een boost en verbetert de houding
- Helpt bij het opbouwen van spierspanning en kracht
- Bevordert een betere slaap
Zodra uw arts zegt dat het oké is om te beginnen met trainen, zijn er veel manieren om actief te zijn.
Lopen is een geweldige manier om te oefenen, omdat het uw lichaam maar weinig belast. Je baby zal waarschijnlijk ook graag in een kinderwagen lopen. Ook kun je gaan wandelen met je baby door deze te dragen in een draagzak. Een draagzak baby is ideaal ook om te gebruiken wanneer je je handen vrij wilt hebben. Dit is handig tijdens het schoonmaken. Probeer elke dag 20-30 minuten stevig te wandelen, of minstens 3 keer per week. Ontmoet een vriend of andere nieuwe moeders om te gaan wandelen. Het is goed om het huis uit te komen en contact te maken met vrienden of andere nieuwe moeders. Je zult genieten van de kans om over je baby te praten of om gewoon bij andere volwassenen te zijn!
Bewegingslessen zijn een andere leuke manier om in vorm te komen en soms kun je een les vinden waar je baby bij zal zijn. Zoek bijvoorbeeld een yogales voor moeder en baby bij jou in de buurt.