Goede voeding en het gehoor, wat heeft dat met elkaar te maken?

Goede voeding en het gehoor, wat heeft dat met elkaar te maken?

juni 13, 2019 0 Door Roosje Broekkotte

Veel mannen en vrouwen denken wel eens dat hun gehoor achteruit gaat. Met de harde geluiden van vandaag de dag gebeurt dit wel steeds meer. Maar wist je dat je de schade zelf al kunt beperken door de keuzes die je maakt in voeding? Op deze manier blijf je gezond én kun je een vroegtijdig hoortoestel voorkomen.

Magnesium

Het staat vast dat er een verband is tussen je gehoor en de hoeveelheid magnesium in je bloed. Dit verband lijkt veel op het verband tussen je lichaam en andere vitamines en mineralen: je lichaam heeft deze stoffen nodig om nieuwe cellen te creëren en fabriek mens gaande te houden. Dit zou ook het verband tussen magnesium en je gehoor kunnen verklaren: bij veel geluid gaan sommige cellen in je oor dood, terwijl anderen ernstig beschadigd raken. Om deze beschadigde cellen weer te repareren, zijn er vitamines en mineralen nodig, waaronder magnesium.

Toch staat het niet vast waarom juist het verband magnesium en het oor zo verbonden is, magnesium is immers ook nodig voor elke andere cel die in je lichaam hersteld moet worden. Hiervoor zou eerst meer onderzoek gedaan moeten worden om de daadwerkelijke reden te bewijzen.

Gezond dieet

Ondanks dat sommige mensen beweren dat het leven naar een bepaald dieet goed is voor je gehoor, is dit niet bewezen. Er zijn zelfs meer tegenbewijzen en nadelen aan deze diëten gevonden dan een reden waarom een dieet daadwerkelijk je gehoor verbeterd. De reden hiervoor is vrij simpel. Wanneer je een speciaal dieet volgt, wil je een bepaalde selectie aan vitamines en mineralen binnenkrijgen. Door juist deze vitamines te gaan eten, krijg je hier al snel te veel van binnen, die dan simpelweg via urine je lichaam weer verlaten.

Een dieet volgen heeft dus geen extra nut voor het verbeteren of goed houden van je gehoor, omdat de vitamines en mineralen die je voor het herstellen van cellen al via je normale eten binnenkrijgt.

Pillen

Veel fabrikanten beweren dat hun pilletje je gehoor kan verbeteren en gehoorschade kan voorkomen. Dit is echter niet waar. Net zoals bij een gezond dieet bevatten deze pillen een bepaalde selectie aan vitaminen en mineralen die de fabrikant nuttig acht. Deze pillen zitten dus boordevol gestampt met vitaminen die jij heel braaf in je lichaam brengt.

Deze vitamines, waarvan het grootste gedeelte direct weer wordt uit geplast doordat het te veel is voor je lichaam om aan te kunnen, kunnen fabriek mens ernstig beschadigen. Een deel van de vitamines die jij nodig hebt wordt namelijk zelf al gemaakt of krijg je binnen via je dagelijkse eten. Door dit te vermeerderen kan de grote hoeveelheid vitamines je lichaam beschadigen en kunnen de cellen die eerst vitamines aanmaakten afsterven (ze zijn immers niet meer nodig omdat jij vitamines slikt).

Ondanks dat gehoorschade nu net te voorkomen lijkt, is dit niet altijd zo. Deels komt het ook gewoon met de jaren. Wel kun je extra rekening houden met gezonde voeding, omdat dit je zintuigen ook ten goede komt.